Historijski sastanak Kerryja i Rodrigueza

Američki i kubanski šefovi diplomatija John Kerry i Bruno Rodriguez održali su sastanak na najvišem nivou između dvije strane još od ranih dana Kubanske revolucije prije više od pola stoljeća.

Američki državni sekretar Kerry sastao se s kubanskim kolegom Rodriguezom u jednom hotelu u Panama Cityju, u posljednjem potezu prema boljim odnosima otkako je američki predsjednik Barack Obama objavio historijski preokret u politici prema Kubi 17. decembra prošle godine.

Jedan visoki dužnosnik State Departmenta je izjavio da su Kerry i Rodriguez imali duge i vrlo konstruktivne razgovore.

Otvorena pitanja

“Složili su se da su postigli napredak i da ćemo nastaviti raditi kako bismo riješili otvorena pitanja”, kazao je.

Sastanak, koji je, kako se navadi,trajao više od dva sata, održao se uoči samita u Panami na kojem će sudjelovati i Obama i kubanski predsjednik Raul Castro.

Američki predsjednik Barack Obama je prethodno najavio da će uskoro biti donijeta odluka o skidanju Kube sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam, što je bio veliki kamen spoticanja u diplomatskom otopljavanju odnosa sa Kubom.

Obama je prethodno boravio u posjeti Jamajci, gdje je rekao da je State Department završio procjenu o uklanjanju Kube sa te liste.

Obama nije naveo da li je procjena da Kuba treba da ostane ili da bude skinuta s liste, prenijela je agencija AFP.

“Neću danas zvanično da objavim kakva je preporuka sve dok je ne dobijem”, kazao je Obama u Kingstonu, uoči odlaska u Panamu.

Obama je dodao da će sačekati i preporuke savjetnika Bijele kuće prije nego što objavi odluku, navela je agencija Reuters.

Bijela kuća je ranije saopštila da će tokom samita u Panami biti mnogo mogućnosti za razgovore Obame i Castra, navodeći da nikakav zvanični sastanak dvojice lidera još nije planiran.

Kako navodi Washington post, Kuba učestvovanjem na samitu, kojem će prisustvovati najmanje 35 šefova država i vlada, okončava pet decenija dugu zvaničnu izolaciju na zapadnoj hemisferi.

Dok zvaničnici kažu da je malo vjerovatno da će SAD i Kuba završiti pregovore i ponovo uspostaviti diplomatske odnose prije samita, ima i jakih naznaka da će možda biti otklonjena najveća prepreka u pregovorima.

Obama je obećao da će brzo reagovati čim dobije preporuku State Departmenta da se Kuba ukloni sa američke liste država koje sponzorišu terorizam, što je jedina preostala prepreka za obnovu odnosa Washingotna i Havane.

Pobuna gerilaca

Kuba je na američku listu sponzora terorizma uvrštena 1982. godine zbog pomaganja pobune marksističkih kolumbijskih gerilaca FARC.

Za Raula Castra učestvovanje na samitu u Panami je simbolični ponovni ulazak u infrastrukturu zapadne hemisfere, koja izbjegava pitanje kubanskog članstva u Organizaciji američkih država (OAS), koju Havana i dalje smatra instrumentom vanjske politike SAD, piše Washington Post.

Iako je OAS, koja je isključila Kubu 1962. godine, pozvala tu zemlju da joj se ponovo priključi, Castro je rekao da to nikad neće učiniti.

Američki State Department preporučio je predsjedniku Baracku Obami brisanje Kube s liste država koje podržavaju terorizam, izjavio je u četvrtak navečer američki senator Ben Cardin, prenose agencije.

Cardin, jedan od vodećih demokrata u senatskom odboru za vanjske odnose, u izjavi je spomenuo preporuku State Departmenta, koji nije potvrdio tu informaciju.

Izvor: Agencije