Prijateljstvo Atine i Moskve čini Brisel nervoznim

Grčki premijer Alexis Tsipras se zaputio u Moskvu. Nakon što je njegova Vlada u januaru glasala protiv novih sankcija Rusiji, sada Kremlj navodi kako očekuje zahtjev od Grčke za pozajmicu.

Novootkriveno prijateljstvo dvije zemlje čini Brisel nervoznim, jer bi Grčka u junu mogla staviti veto na produženje postojećih sankcija Evropske unije Rusiji. Ali, više od toga brine činjenica da bi Grčka finansijsku pomoć mogla potražiti van EU-a.

Pravoslavlje vezuje Grke i Ruse hiljadama godina. Ruska crkva u Atini je podsjetnik na to da su grčki misionari ti koji su Slovene preobratili u kršćanstvo. Ove svete sedmice, uoči pravoslavnog Uskrsa, Grci su na novoj misiji. Potreban im je novac i prijatelji kako bi se suočili s neprijateljski raspoloženim kreditorima.

S druge strane, Rusija želi spriječiti produženje sankcija EU-a u junu, zbog čega je i zabranila uvoz evropskih poljoprivrednih proizvoda.

“Mislim da će Rusija na različite načine pokušati pridobiti Grčku. Što s energetskim ugovorima, što s dozvolom da grčki poljoprivrednici nastave izvoziti u Rusiju ukoliko sankcije EU-a budu produžene. Ali, ako me pitate da li će Grčkoj ponuditi 30 do 40 milijardi eura, koliko je Grčkoj odmah potrebno, rekao bih da je to manje vjerovatno”, ocijenio je analitičar Thanos Dokos.

Alternativne opcije

Direktan ruski zajam Grčkoj nije jedina opcija. Rusija bi mogla ukinuti zabranu uvoza iz Grčke vrijednu milijardu eura. A budući da Grčka troši deset puta više na ruski gas, Moskva bi mogla sniziti njegovu cijenu. Također, postoji opcija privatizacije dijela grčke infrastrukture, poput luka i željeznice.

Prije nego što je postao ministra vanjskih poslova, Nikos Kotzias se zalagao za to da Grčka postigne dogovor sa svojim kreditorima u zamjenu za nešto što evropski kreditori žele.

“Da ja pregovaram o grčkom dugu, prvo što bih uradio je takozvano dogovaranje dogovora. Stavio bi na sto svojim partnerima opcije koje su bitne, u zamjenu za rješenje duga. Ne može se samo pregovarati ako je vaša pozicija u startu pozicija slabijeg. Morate koristiti ono u čemu imate bar relativnu prednost, a što bi bilo i u interesu druge strane”, rekao je on.

I Rusija i Grčka trenutno nisu u milosti Brisela, što ih brže može dovesti do dogovora. Gubitak depozita u bankama na Kipru oštetio je i ruske klijente i postoje strahovanja da bi EU mogla uraditi to isto i s Grcima ukoliko pokušaju proglasiti bankrot. Pitanje ostaje da li će Rusi uspjeti kupiti grčki veto u junu i razbiti ujedinjeni front Evrope prema njima.

Izvor: Al Jazeera