Fidel Castro u javnosti nakon 14 mjeseci

Fotografije pokazuju 88-godišnjeg Fidela Castra kako se rukuje sa svojim pristalicama kroz prozor vozila (Reuters)

Bivši kubanski vođa Fidel Castro pojavio se u javnosti prvi put poslije 14 mjeseci, objavili su u subotu lokalni mediji, a prenose agencije.

Državni list Granma piše kako se Castro ove sedmice sastao s venecuelanskom delegacijom, koja je pozvana u posjetu Kubi.

List je na svojoj internetskoj stranici objavio i četiri fotografije 88-godišnjeg Fidela Castra, koji sjedi u autobusu ili kombiju i rukuje se sa svojim pristalicama kroz prozor vozila.

Fotografije prikazuju Castra u plavo-bijelom odijelu, s crnom kapom i sa slušnim aparatom, prenosi agencija AFP.

Od kada je 2006. godine, iz zdravstvenih razloga, napustio mjesto šefa države, Fidel Castro se veoma rijetko pojavljivao u javnosti.

Bio blizak s Chavezom

To se posljednji put dogodilo 8. januara 2014. godine, kada je prisustvovao otvaranju galerije jednog kubanskog umjetnika.

Kubanski list navodi i da je Castro ponaosob pozdravio svakog člana venecuelanske delegacije, koji su bili “impresionirani njegovom lucidnošću i saznanjima o situaciji u Venecueli”.

Fidel Castro je bio veoma blizak s nekadašnjim predsjednikom Venecuele Hugom Chavezom, podsjeća francuska agencija.

Kuba i Sjedinjene Američke Države objavile su prošle godine da su postigle historijski pomak u bilateralnim odnosima, poslije više decenija.

Fidela Castra je 2006. godine na mjestu kubanskog lidera zamijenio njegov brat Raul Castro.

Izvor: Agencije