Napadačima na Malalu doživotni zatvor

Malala se i dalje ne može vratiti kući, zbog stalnih prijetnji po život (EPA)

Sud u Pakistanu osudio je 10 talibana na doživotne kazne zatvora zbog oružanog napada na aktivistkinju Malalu Yousafzai, potvrdili su za Al Jazeeru pravosudni zvaničnici.

Malala, koja je u strogo konzervativnim dijelovima Pakistana pozivala na pravo žena na obrazovanje, pogođena je u oktobru 2012. godine metkom u glavu, dok je ulazila u školski autobus poslije nastave. U tom napadu su povrijeđene još dvije djevojčice.

Ona se, međutim, uspješno oporavila i pokrenula kampanju za edukaciju djevojčica u Pakistanu.

Prošle godine je postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Pakistanski mediji su prenijeli kako je odgovornost za napad preuzela organizacija Tehreek-e-Talibana Pakistana (TTP), a svi osuđeni porijeklom su iz raznih dijelova doline Swat.

Ne može se vratiti kući

Kad su, u septembru prošle godine, pakistanske vlasti uhapsile jednog muškarca, osumnjičenog za napad, on je priznao kako su nalog za napad direktno dobili od Mullaha Fazlullaha, vođe TTP-a.

Za pucanj u Malalu optužen je i presuđen Israr-ur-Rehman, dok je u trenutku napada u društvu s njim bio još jedan muškarac.

Nakon napada, Malala je s teškim povredama prevezena najprije u pakistansku vojnu bolnicu, a zatim u Velikoj Britaniji za daljnje liječenje.

Uslijedio je njen potpuni oporavak, nakon čega je pokrenuta i Malalina fondacija, globalna nevladina organizacija koja ulaže u obrazovne projekte širom svijeta.

Malala se i dalje ne može vratiti kući, zbog stalnih prijetnji po život.

Izvor: Al Jazeera i agencije