Anketa: Bez favorita uoči izbora u Britaniji

Naredna vlada mogla bi opet biti koaliciona, navode britanski mediji (EPA)

Konzervativci britanskog premjera Davida Camerona za jedan su postotak u prednosti pred opozicijskom Laburističkom strankom uoči parlamentarnih izbora koji će se u Velikoj Britaniji održati 7. maja, prema istraživanju koje je objavio britanski dnevnik Sun.

Predizborna anketa pokazala je da Konzervativna stranka osvaja 35 posto, a Laburisti 34 posto glasova.

Dvije glavne britanske političke stranke izjednačene su od početka ove godine i u većini ostalih ispitivanja javnog mnijenja te ni jedna ne uspijeva postići vodstvo koje bi joj osiguralo većinu od ukupno 650 mjesta u britanskom parlamentu.

Zbog toga bi i naredna vlada mogla biti koaliciona, prenose britanski mediji.

Referendum o EU

Lider britanske Liberalno-demokratske stranke i zamjenik premijera Nick Clegg signalizirao je da bi njegova stranka, ukoliko ponovo uđe u koaliciju desnog centra, mogla ipak pristati na referendum o Evropskoj uniji, kome se ranije protivila.

Liberalno-demokratska stranka je mlađi partner u vladajućoj koaliciji sa Konzervativnom strankom premijera Davida Camerona, a konzervativci, koji u svojim redovima imaju moćnu euroskeptičnu struju, zalažu se za reviziju odnosa sa Briselom i raspisivanje referenduma o članstvu u EU 2017. godine.

Cameron je čak rekao da neće ponovo biti premijer ukoliko ne bude mogao da održi obećanje o referendumu što znači da će ovo biti ključno pitanje prilikom formiranja eventualne koalicije.

‘Crvena linija’

Cleggova proevropska stranka centra dugo se opirala stavljanju ovog pitanja na referendum, smatrajući to nepotrebnim, ali Clegg sada kaže da ovo pitanje neće biti razlog za odustajanje od eventualne koalicije sa konzervativcima poslije izbora.

“Ne želim da od referenduma pravim crvenu liniju koju nećemo preći,” rekao je on u intervjuu Reutersu.

Ishod parlamentarnih izbora 7. maja je nepredvidljiv i Liberalno-demokratska stranka bi mogla ponovo biti presudna u formiranju vladajuće koalicije bez obzira što se očekuje da osvoji mnogo manje mjesta nego 2010. godine.

Clegg je jasno stavio do znanja da neće mijenjati politiku svoje stranke prema EU tako kratko prije izbora, ali je, kako tvrdi Reuters, poslao snažan signal da je otvoren za nagodbu o ovom pitanju, što je britanskoj agenciji potvrdio i viši funkcioner liberaldemokrata.

“Biti pro-evropski orijentiran ne znači da se neko boji britanskog naroda. Postoje neke okolnosti u kojima bi trebalo održati referendum,” rekao je Clegg Reutersu.

Budući pregovori

Liberalno-demokratska stranka ipak javno ostaje protiv Cameronovog plana navodeći da bi referendum bio opravdan samo u slučaju značajnijeg prijenosa vlasti sa Londona na Brisel.

Britanija je posljednji referendum o ovom pitanju održala 1975. godine, dvije godine posle ulaska u Evropsku ekonomsku zajednicu, kada je odnos onih za i protiv ostanka u EEZ bio dva prema jedan.

Ublažavanje stava o referendumu je međutim najbolji ulog koji Cameron može imati u budućim pregovorima o koaliciji sa Cameronovim konzervativcima, navodi Reuters pozivajući se na izvore u stranci.

Situaciju pred i posle izbora dodatno komplicira Stranka za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) i uspon Škotske nacionalne stranke (SNP) koja bi po nekima mogla ostvariti historijski uspjeh na majskim parlamentarnim izborima. Prva se zalaže za izlazak Britanije iz EU, a druga za izlazak iz Škotske iz Velike Britanije.

Izvor: Agencije