Radioaktivni dron na krovu japanske vlade

Stručnjaci su pozvani na lice mjesta kako bi uklonili letjelicu opremljenu malom kamerom i bocom vode (AP)

Bespilotna letjelica s oznakom radioaktivne opasnosti i malenom količinom radijacije pronađena je na krovu ureda japanskog premijera Shinza Abea, prenose u srijedu mediji.

Količina radijacije je tako malena da nije štetna za ljude, citiraju japanski mediji izjavu policije.

Javna televizija NHK objavila je da su stručnjaci pozvani na lice mjesta kako bi uklonili letjelicu opremljenu malom kamerom i bocom vode.

Sud odobrio rad nuklearne elektrane

Istraga je u tijeku, rekao je glasnogovornik Vlade Yoshihide Suga, odbivši iznijeti druge pojedinosti.

Premijer Abe nalazi se u srijedu u Indoneziji na afričko-azijskom summitu. Ne zna se tko je poslao letjelicu i u koju svrhu, prenosi Hina.

Međutim, japanski sud odobrio je u srijedu ponovno puštanje u funkciju nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, unatoč velikoj zabrinutosti javnosti za sigurnost otkako je 2011., potres praćen tsunamijem izazvao katastrofu nuklearke Fukushime te istjecanje radijacije u okoliš.

Vjetar u leđa Abeu

Presuda japanskog suda vjetar je u leđa politici premijera Abea, koji želi ponovno korištenje nuklearne energije kako bi Japan smanjio ovisnost o skupom uvozu fosilnih goriva.

Japan, svjetski prvak u elektronici i robotici, želi upravo robotima i bespilotnim letjelicama testirati sigurnost u nuklearci Fukushima.

Japanska tvrtka planira masovnu proizvodnju šestpropelerskih bespilotnih letjelica koje bi nadzirale razine zračenja.

Izvor: Agencije