Kubanci pozdravili odluku Obame

Najava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da će skinuti Kubu sa liste država pokrovitelja terorizma – pozdravljena je u ovoj državi. Bijela kuća smatra kako Kuba nije pružila podršku međunarodnom terorizmu u proteklih pola godine, te da to neće činiti  ni u budućnosti.

Ova odluka otvara put za dalje jačanje bilateralnih odnosa dvije države.

Nakon historijskog sastanka američkog predsjednika Obame sa kubanskim kolegom Raulom Castrom, odluka da se Kuba ukloni sa liste država pokrovitelja terorizma, predstavlja prekretnicu u odnosima dvije države.

„Mislim da je to veoma dobro, bilo je i vrijeme da se to dogodi – Raul i Obama ujedinjeni za dobro ljudi na Kubi“, kazao je Tony Ceballos, Amerikanac kubanskog porijekla.

Dugo očekivana odluka

Ovo je jedan od najvažnijih koraka ka normalizaciji odnosa Kube i SAD-a. Odnosi su prekinuti 1959. godine nakon Kubanske revolucije, a 23 godine nakon toga, ova država stavljena je na listu država pokrovitelja terorizma.

Washington je optužio Havanu da podržava oružane pobunjenike, te da pruža utočište američkim bjeguncima. Obamina odluka je vijest koju mnogi Kubanci decenijama očekuju.

„Mi nismo teroristi, upravo suprotno. Podržavamo mir i tišinu, i dobre stvari za sve“, kaže stanovnica Havane Erlinda Geroncele.

Njen sugrađanin Rolando Martinez smatra kako ova odluka „podrazumijeva razvoj, napredak društva i ekonomije“.

„Sjajno je što se ovo dogodilo“, dodao je.

Ali stvar još nije gotova. Obama mora dobiti odobrenje Kongresa SAD koji ima 45 dana da razmotri ovu odluku prije njenog provođenja. Republikanac i Amerikanac kubanskog porijekla Marco Rubio osudio je taj potez predsjednika Obame.

„Odluka Bijele kuće je užasna, ali nažalost nije iznenađujuća. Kuba je država sponzor terorizma. Pruža utočište bjeguncima od američkog pravosuđa, uključujući i nekog ko je ubio policajca u New Jerseyju prije 30 godina. To je također država koja pomaže Sjevernoj Koreji da izbjegne sankcije UN-a zbog oružja. Mislim da ovo šalje poruku našim neprijateljima, da ova Bijela kuća nije više ozbiljna u imenovanju terorizma pravim imenom“, rekao je.

Eliminacija embarga

Posljedice činjenice da je Kuba na američkoj crnoj listi – samo u 2011. koštala je tu zemlju 1.000 milijardi dolara.

„To je početak. Mnoge stvari će biti eliminirane, poput embarga, a to je ono što zaista trebamo“, smatra stanovnik Havane Arsenio Roche.

Vjeruje se da se bliži ukidanje i ekonomskog embarga i, iako se Kuba i SAD ne slažu u mnogim pitanjima poput demokratije i ljudskih prava, posljednji potez Obame približava ih i ostavlja iza njih politiku Hladnog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije