Kanui svijetom nose poruku o zbližavanju

Prije 40 godina na Havajima je porinuta replika kanua kakve su preci stanovnika tih otoka koristili za plovidbu Pacifikom. Kanu i danas plovi, a njegova posada educira mlade o havajskoj kulturi i zaštiti okeana.

Osmog marta 1975. godine tradicionalni kanu, ili wa'a kaulua, krenuo je na svoje prvo putovanje sa havajskog otoka Oahua. Kanu dug 19 metara nazvan je Hokulea, prema najsjajnijoj zvijezdi sjeverne hemisfere. Volonteri iz Polinezijskog društva ljubitelja plovidbe izgradili su ga na osnovu ilustracija.

Jedan od posljednjih živih navigatora Kalepa Baybayan, pomoću Sunca, Mjeseca, zvijezda i kretanja valova, uči članove posade da plove kao što su njihovi preci radili tokom dva milenija.

“Mnogo je jednostavnije tradicionalno navigirati, bez instrumenata, jer vam cijelo nebo služi kao kompas. Umjesto da gledate u magnetnu iglu na malom kompasu, jednostavno gledate oko sebe kako biste znali kuda ići”, objašnjava Baybayan.

Briga o planeti

U maju prošle godine su Hokulea i još jedan kanu krenuli na trogodišnje putovanje, sa stajanjima u 85 svjetskih luka. Putovanje je nazvano Malama Honua (Briga o planeti Zemlji). Kanui će preći 87.000 kilometara i posjetiti 26 država, šireći poruku o održivom načinu života i zbližavanju ljudi širom svijeta.

“Znamo da je obrazovanje budućnost našeg svijeta. Na putovanju, koje smo nazvali Malama Honua, dotaknut ćemo brojne obale i svoju poruku prenijeti u školama, djeci koja čine buduću generaciju”, izjavila je članica posade kanua Hokulea Linda Furuto.

Dva kanua i njihove posade glasnici su havajskog kulturnog preporoda. Također, nadaju se da će njihova priča i poruka inspirirati stanovnike drugih zemalja da više brinu o sebi, o drugima i o sredini u kojoj žive.

Izvor: Al Jazeera i agencije