Iran upozorava na posljedice sukoba u Jemenu

Saudijski napadi na šiitske pobunjenike u Jemenu izazvali su žestoke reakcije regionalnog rivala Irana, čiji su zvaničnici kazali da bi se sukob mogao proširiti i na druge zemlje.

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif poručio je da će Iran uložiti maksimalan napor da bi se zaustavila kriza u Jemenu.

“Zračni udari koje predvodi Saudijska Arabija treba odmah da prestanu jer to predstavlja kršenje suvereniteta Jemena. Mi ćemo uložiti sve napore u zaustavljanje krize”, rekao je ranije Zarif.

On je dodao da strana vojna akcija može dovesti samo do “većeg krvoprolića i gubitka ljudskih života”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova je tražilo zaustavljanje vojne “agresije” u Jemenu i upozorilo da bi to moglo dovesti do pogoršanja krize.

Iran negira da je osigurao novac i obučavanje snaga šiitskih Husa u Jemenu, kao što tvrde neki zapadni i jemenski zvaničnici.

Podrška Zapada 

Velika Britanija podržava odluku Saudijske Arabije da vojno intervenira u Jemenu, saopćio je danas britanski Foreign Office, istakavši da ocjenjuje djelovanje Husi milicije kao znak njihovog zanemarivanja političkog procesa.

Britanija podržava vojnu intervenciju u Jemenu nakon što je predsjednik Jemena Abd Rabbou Mansour Hadi zatražio podršku svim sredstvima radi zaštite Jemena od agresija Husa, navedeno je u saopćenju Foreign Officea, prenio je Reuters.

Nedavne akcije Husa i ekspanzija u Adenu i Taizu je signal da oni zanemaruju politički proces, a rešenje krize mora biti političko, stoji u saopćenju, prenio je AFP.

Turska, također, podržava vojnu intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Turska je pozvala pripadnike Husi milicije i njihove “strane pristalice” da se uzdrže od djelovanja koje prijeti da ugrozi mir i sigurnost u regiji, prenio je Reuters.

Moskva je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja u Jemenu, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je uvijek podržavala suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena, navelo je ministarstvo.

“Mi smatramo da je naročito važno da sve strane u jemenskom sukobu i njihovi strani saveznici odmah prekinu sve vojne akcije i pokušaju da ostvare svoje ciljeve oružjem”, ističe se u saopćenju ruskog ministarstva.

“Mi smo uvjereni da se duboke podjele koje sada postoje u Jemenu mogu riješiti jedino dijalogom u koji će biti uključena čitava zemlja”, dodaje ministarstvo.

‘Zaštita legitimne vlade’

Saudijska Arabija i koalicija regionalnih saveznika pokrenuli su vojnu operaciju u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika Husa, koji su svrgnuli jemenskog predsjednika prošlog mjeseca.

Adel al-Jubair, saudijski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je u srijedu da je koalicija deset zemalja, uključujući Vijeće za saradnju Zaljevskih zemalja (GCC), pokrenula zračne napade.

“Cilj operacije je zaštititi i pomoći legitimnoj vladi Jemena i spriječiti radikalni pokret Husa da preuzmu zemlju”, rekao je Jubair novinarima u Washingtonu.

Zvuci bombardiranja u Sani [Twitter/ammar82]

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Husa, sa sjedištem u Sani, saopćilo je da je najmanje 18 civila poginulo, a 24 ranjeno u zračnim napadima na prijestolnicu. 

Govoreći za Al Jazeeru iz Sane, Mohammed al-Bukhaiti, glasnogovornik Husa, nazvao je vojnu operaciju objavom rata Jemenu te kazao da su netačni izvještaji o tome da je lider Revolucionarnog vijeća Husa Mohamed Ali al-Houthi povrijeđen. 

Državna televizija je objavila snimke štete i prikazala desetke tijela i ranjene ljude, saopćivši da su “mnogi jemenski građani ubijeni u agresiji na Jemen, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države”.

Borbeni avioni iz različitih zemalja

Saudijska državna televizija Al Arabiya objavila je da je u napadima učestvovalo 100 saudijskih borbenih aviona.

Ministarstvo odbrane Kuvajta je saopćilo da će poslati tri eskadrile F18 Super Hornet borbenih aviona u zračnu bazu u Dhahranu, kako bi učestvovali u ofanzivi u Jemenu. 

Rečeno je da Ujedinjeni Arapski Emirati učestvuju s 30 borbenih aviona, Bahrein s osam, Moroko i Jordan sa po šest. Sudan je, navodno, ponudio tri aviona. 

Jordan je potvrdio za Al Jazeeru da učestvuje u operacijama. 

Egipatski zvaničnik je AFP-u kazao da će Egipat učestvovati u ofanzivi u Jemenu.

Saudijska Arabija je saopćila da je pet muslimanskih zemalja, uključujući Egipat i Pakistan, htjelo učestvovati u vojnoj koaliciji koju predvode Zaljevske zemlje.

Zajedno s Jordanom, Marokom i Sudanom one su “iskazale želju da učestvuju u operaciji” protiv pobunjenika, koju je kraljevstvo nazvalo “Presudna oluja”, saopćila je saudijska državna informativna agencija SPA.

Pakistan, zemlja koja ima dugogodišnje veze sa Saudijskom Arabijom, razmatra poziv Rijada za učešće u koaliciji, saopćeno je iz zvaničnog Islamabada.

“Mogu potvrditi da nas je u vezi ovog pitanja kontaktirala Saudijska Arabija. Ovaj poziv se razmatra”, kazala je Tasnim Aslam, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Molba Hadija

Saudijska Arabija i četiri Zaljevske zemlje, uključujući Bahrein, Kuvajt, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, objavile su ranije odluku da “odgovore na zahtjev predsjednika Hadija da zaštite Jemen i narod te zemlje od agresije milicije Husa”.

Vojni izvori kažu da su pobunjenički položaji pogođeni širom Sane, uključujući zračnu bazu al-Daylami te obližnji međunarodni aerodrom u sjevernom dijelu grada. Osim toga, gađan je kompleks predsjedničke palače koji su pobunjenici zauzeli u januaru.

U Sani su se mogle čuti glasne eksplozije kada su izvršeni zračni udari na zračnu bazu na aerodrom i druge lokacije u prijestolnici, izvještava dopisnik AFP-a.

Zračni udari su također zabilježeni u regijama Malaheez i Hafr Sufyan u provinciji Saada, glavnom uporištu Husa na granici sa Saudijskom Arabijom. 

Na jugu je lokalno stanovništvo izjavilo da su čuli jake eksplozije na glavnoj zračnoj bazi Al-Anand, sjeverno od Adena, koju su u srijedu zauzele snage protivnika vlade.

Najmanje je 10 ljudi ubijeno. Tri zapovjednika Husa, Abdul-Khaleq Badereddine al-Houthi, Yousef al-Madani i Yousef al-Fishi navodno su ubijeni u napadima.

Husi su u saopćenju potvrdili novinarima da su saudijski borbeni avioni pogodili vojnu bazu u Sani, poznatoj kao al-Duleimi. Saopćeno je da su ispaljene protuavionske rakete na napadačke avione.

‘Narod veoma uplašen’

Hakim al-Masmari, urednik Yemen Posta, rekao je da je “narod veoma uplašen”.

“Bombardiranje nije samo u određenom dijelu Sane već širom prijestolnice”, kazao je.

U zasebnom saopćenju izdatom u Rijadu u ime Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemalja GCC-a bez jemenskog susjeda Omana, navedeno je da su te zemlje zamoljene da pomognu vladi predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija.

U saopćenju državne agencije Egipat je također objavio političku i vojnu podršku. “U toku je koordiniranje sa Saudijskim Arabijom i bratskim zaljevskim zemljama o pripremama za učešće egipatskih zračnih i pomorskih snaga, te kopnenih snaga ako bude potrebno”, navedeno je.

Četiri egipatska broda prošla su kroz Suecki kanal na putu ka Jemenu da bi osigurali Adenski zaljev, izjavio je neimenovani vojni izvor iz egipatske mornarice u Sueckom kanalu.

Neimenovani izvor je naveo i da očekuje da će brodovi stići u Crveno more do večeras, prenio je Reuters.

Al-Jubair je kazao da su akcije ograničene samo na zračne napade na različite mete širom Jemena, ali da su mobilizirane jedinice drugih rodova vojski te da će koalicija “učiniti sve što bude potrebno”.

Ambasador je kazao da neće davati detalje o podršci koju pružaju saveznici Saudijske Arabije, ali je dodao da “se blisko konsultiraju s mnogim našim saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Stav SAD-a

“Predsjednik Obama je dozvolio pružanje logističke i obavještajne podrške vojnoj operaciji zemalja GCC-a”, saopćila je Bernadette Meehan, glasnogovornica Nacionalnog vijeća za sigurnost.

“Iako američke snage neće direktno učestvovati u vojnoj akciji u Jemenu u okviru podrške tim naporima, uspostavili smo Združenu jedinicu za planiranje sa Saudijskom Arabijom, kako bismo koordinirali američku vojnu i obavještajnu podršku.”

Velika Britanija podržava odluku Saudijske Arabije da vojno intervenira u Jemenu, saopćeno je iz britanskog Foreign Officea. Dodali su kako vidljivo da Husi nemaju obzira prema političkim procesima.

“Podržavamo vojnu intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu nakon poziva predsjednika Hadija za podršku svim mogućim mjerama da se zaštiti zemlja i da se zaustavi agresija Husa”, navodi se u saopćenju Foreign Officea.

“Skorašnje akcije Husa i širenje ka Adenu i Taizu je dodatni znak njihovog zanemarivanja političkih procesa. U konačnici, rješenje krize mora biti političko.”

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da podržava vojnu intervenciju predvođenu Saudijskom Arabijom te su pozvani pokret Husi i njihove “strane pristalice” da odustanu od poteza koji prijete miru i narušavaju stabilnost regije.

Saudijski ambasador je kazao da Husi kontroliraju balističke rakete i teško naoružanje te da bi mogli preuzeti kontrolu nad državnim zračnim snagama.

Jemen je zahvaćen neredima od kad su šiitski pobunjenici Husi pokrenuli akciju za preuzimanje vlasti u prijestolnici te zemlje prošlog mjeseca.

Husi su napredovali ka južnom lučkom gradu Adenu, gdje se smjestio Hadi nakon bjekstva iz kućnog pritvora u Sani.

Pobunjenici kontroliraju većinu sjevera, uključujući Sana'u te nekoliko provincija na jugu. Proteklih dana su zauzeli treći najveći grad Taiz te veći dio provincije Lahij, oboje odmah sjeverno od Adena.

U borbama u Lahiju su zarobili Hadijevog ministra odbrane, brigadnog generala Mahmouda al-Subaihija, nakon čega su zauzeli obližnju bazu Al-Annand, koju je prethodno napustila američka vojska.

Te podjele su izazvale zabrinutost da bi zemlja mogla biti rascijepljena zbog posrednog rata između šiitskog Irana, optuženog da podržava pobunjenike te sunitske Saudijske Arabije, koja podržava Hadija.

Dopisnik Al Jazeere Omar al-Saleh je javio iz Dohe da je Iran veoma utjecajan u regiji.

“Postoji više ključnih igrača u regiji, a tako je sve od iračkog rata. Iskoristit će svoj utjecaj kako bi ih SAD ozbiljnije shvatio.”

“Mislim da su zemlje Zaljeva bile iznenađene. Pažnja im je bila skrenuta na dešavanja u Egiptu u vezi s Muslimanskom braćom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije