Američkom vojniku prijeti doživotna robija

Bergdahlu prijeti i nečasni otpust iz vojske i oduzimanje čina (EPA)

Pripadnik američke vojske, narednik Bowe Bergdahl, koji je napustio svoj položaj u Afganistanu i bio u zatočeništvu talibana, mogao bi biti osuđen na doživotnu robiju ako bude proglašen krivim za optužbe za koje ga terete.

Bergdahl je optužen za neprimjereno ponašanje pred neprijateljem, što bi moglo značiti maksimalnu kaznu, odnosno doživotni zatvor, prenio je AP.

Optužen je i za dezerterstvo, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Bergdahlu prijeti i nečasni otpust iz vojske i oduzimanje čina, prenosi Tanjug.

Slučaj sada treba biti pred sudom u vojnoj bazi Fort Sam Houston, a potom bi mogao biti predan vojnom sudu koji će odlučivati o presudi.

Podijeljena javnost

Slučaj Bergdahl je izazvao veliku pažnju javnosti nakon što je on krajem juna 2009. napustio položaj, pošto je izrazio sumnju u svoju, kao i u ulogu američke vojske u ratu u Afganistanu, podsjetio je AP.

Nakon toga, Bergdahla su zarobili talibani, a držala ga je zatočenog grupa Haqqani, da bi u maju prošle godine bio predat američkim specijalnim snagama u Afganistanu u okviru razmjene zarobljenika.

Američka javnost podijeljena je kada je riječ o tome je li Bergdahl heroj ili vojnik koji je ugrozio saborce napustivši položaj.

Proslava njegovog povratka u rodni grad Hailey otkazana je zbog kontroverzi u vezi s njegovim oslobađanjem.

Porodica oslobođenog vojnika dobila je prijetnje smrću, nakon čega je policija pokrenula operaciju osiguranja njenih članova.

Izvor: Agencije