Ruski bombarderi narušili zračni prostor Švedske

U međunarodnom zračnom prostoru uočena su četiri ruska aviona (AP)

Švedska avijacija uočila je danas četiri ruska vojna aviona kako su preletjeli Baltičko more s isključenim transponderima, koji služe za identificiranje letjelica na radaru, što prema švedskim vlastima predstavlja narušavanje međunarodnih pravila letenja.

Glasnogovornik švedske vojne avijacije Anders Grenstad je izjavio da su u jutarnjim satima četiri ruska ratna aviona letjela iznad Baltičkog mora čime su narušili zračni prostor Švedske.

Istakao je da su avioni nakon kratkog vremena nastavili let dozvoljenom rutom. Ministar odbrane Peter Hultqvist ubrzo je ruske zvaničnike upoznao sa ovim događajem.

Ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom rekla je da je neprihvatljivo da ruski avioni lete s isključenim transponderima i da tako krše međunarodna pravila avijacije, prenio je Tanjug.

“Takve stvari su se već dešavale puno puta i to na izazivački način. Umorni smo što uvijek moramo da protestujemo zbog te vrste kršenja pravila”, rekla je Wallstrom.

Povećani ruski manevri

NATO i Švedska, koja nije članica te vojne alijanse, izvijestili su o povećanim ruskim avionskim manevrima iznad Baltičkog mora proteklih godina, navodi AP.

Ruski bombarderi danas su se pojavili u trenutku kada su finski i švedski vojni avioni započeli trening s američkim borbenim avionima iznad Baltičkog mora, a Amerikanci i NATO snage nastavile vojne vežbe u baltičkim zemljama.

U međunarodnom zračnom prostoru uočena su četiri ruska aviona – dva bombardera Tu-22M3 i dva borbena aviona Suhoj Su-27.

Švedska vojska je saopćila da prijetnje protiv Švedske nisu povećane, ali da su u regionu uočene pojačane aktivnosti.

Izvor: Agencije