Multimilijarderi u redovima KP Kine

Kineske vlasti mogle bi se zbog nazočnosti tajkuna u svojim redovima naći na udaru optužbi da lobiraju za interese njihovih tvrtki (Reuters)

Više od trećine 100 najbogatijih Kineza sudjelovat će ovaj tjedan u Pekingu na dva velika politička skupa Komunističke partije, zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa (NPC) i Savjetodavne političke konferencije kineskog naroda (CPPCC), izvješćuju agencije.

Prema časopisu Hurun, koji je sastavio popis 100 najvećih bogataša u 2014., među multimilijarderima koji će sudjelovati u zasjedanju NPC-a su Pony Ma, vlasnik internetskog poslužitelja Tencent, Lei Jun, direktor tvrtke za proizvodnju pametnih telefona Xiaomi te Zhong Qinghou, magnat industrije pića, prenosi Hina.

Zajedničko bogatstvo veće od BDP-a Vijetnama

Osim njih, na zasjedanju Savjetodavne konferencije, koja se održava istodobno kada i plenarno zasjedanje NPC-a, sudjelovat će tajkun koji se bavi solarnom energijom Li Hejun te Robin Li, vlasnik najvećeg kineskog internetskog pretraživača Baidu.

Hurun navodi da su 15-orica najbogatijih s popisa milijardera članovi NPC-a, a njih 21 CPPCC-a.

Njihovo zajedničko bogatstvo iznosi 1.200 milijardi yuana (190 milijardi dolara), više nego BDP Vijetnama.

Borba protiv nejednakosti

Kineske vlasti, koje pokazuju volju u borbi protiv nejednakosti i nepravedne raspodjele bogatstva, mogle bi se zbog nazočnosti tajkuna u svojim redovima naći na udaru kritika i optužbi da lobiraju za interese njihovih tvrtki, ističe Hurun.

NPC i CPPCC, glavno savjetodavno tijelo kineskog parlamenta, dio su goleme institucionalne mašinerije režima u rukama Komunističke partije.

Godišnje zasjedanje NPC-a počinje u četvrtak, a CPPCC-a u utorak.

Izvor: Agencije