Opljačkano kulturno blago vraćeno Iraku

Opljačkano kulturno blago Iraka vraća se vlasnicima. Iračkom državnom muzeju u Bagdadu vraćeni su izlošci za koje se vjerovalo da su zauvijek izgubljeni.

Više od 60 drevnih artefakata, za koje se vjerovalo da su zauvijek izgubljeni, sada se vraćaju vlasnicima.

Među njima je i glava asirskog kralja Sargona Drugog,  iz 713. godine prije Nove ere, vrijedna milione dolara.

Američka invazija

Američki zvaničnici pronašli su artefakte koji su se 2008. pojavili na prodaji u New Yorku. Vjeruje se da su opljačkani u haosu koji je nastupio nakon američke invazije na Irak.

Istražioci su otkrili međunarodnu mrežu ilegalnih trgovaca kulturnim blagom.

“Irak se pljačka deset godina. Ovi artefakti poslužili su za finansiranje ISIL-a”, kazao je irački ambasador u SAD-u, Lukman Faily.

Vraćanje neprocjenjivih artefakata događa se u trenutku kad su irački historijski spomenici izloženi udarima grupe Islamska država Irak i Levant. 

Ta oružana grupa na internet je postavila snimke uništavanja drevnih artefakata, macolama, u muzeju u Mosulu, gradu koji je pod njihovom kontrolom.

Spriječiti uništavanje i pljačku

Strane diplomate su jučer posjetile bagdadski muzej kako bi skrenule pažnju svjetskih sila da pomognu u očuvanju iračkog kulturnog blaga.

“Od velike je važnosti da se međunarodna zajednica ujedini i da pod UNESCO-ovim pokroviteljstvom učini sve što može kako bi se spriječilo dalje uništavanje i pljačkanje iračkog kulturnog blaga”, zaključio je glasnogovornik UN-a Gyorgy Busztin.

Od 2008. američke vlasti su vratile blizu 1.200 artefakata u Irak. Ostaje nada da će i drugo nestalo iračko blago uskoro biti vraćeno.

Izvor: Al Jazeera