Rusija protiv oružja u svemiru

Sateliti, Svemir
Britanska vojska će preuzeti kontrolu britanskih vojnih operacija u svemiru (EPA)

Raspoređivanje oružja u svemiru se mora zabraniti, jer bi se na meti napada iz Zemljine orbite potencijalno mogla naći bilo koja zemlja u svijetu u bilo kom trenutku, čime bi se narušila globalna stabilnost, upozorila je ruska delegacija na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Opasnost da to postane realnost sada je “veća u svjetlu naučnog i tehnološkog razvoja”, rekao je neimenovani ruski predstavnik, prenio je Tass.

Govoreći na plenarnoj sjednici o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, ruska delegacija je skrenula pažnju na nacrt sporazuma koji su Rusija i Kina predložile prošle godine, navodi Russia Today.

“To nije gotov recept, već prije poziv da zajedno radimo na njegovom budućem razvoju”, istakla je delegacija Rusije, ukazavši da je važno iskoristiti vrijeme kada u svemiru nema oružja da se otpočne sa suštinskim radom na tom tekstu, prenosi Tanjug.

Istovremeno, ruska delegacija je istakla da je prioritet slijediti globalne političke inicijative kojima se zemlje pozivaju da ne raspoređuju oružje u svemiru, u smislu “dobrovoljnih političkih obećanja koja će potvrditi mirnodopsku prirodu svemirskih aktivnosti zemalja”.

Ruska politika

Sprečavanje raspoređivanja oružja u orbiti je važan cilj ruske vanjske politike, podsjeća RT i navodi da Rusija promovira brojne inicijative u tom cilju, a jedan od takvih projekata je nacrt rezolucije koji je predstavljen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Jedna od tačaka obuhvaćenih nacrtom rezolucije je rasprava o tom pitanju na Konferenciji o razoružanju u Ženevi kako bi se izradio i usvojio obavezujući međunarodni sporazum o prevenciji raspoređivanja oružja u svemiru.

Tu inicijativu su najprije predložile Rusija i Kina 2008. godine, a kasnije je dopunjeni rusko-kineski prijedlog podnesen na Konferenciji o razoružanju u junu 2014. godine.

Neke svemirske aktivnosti regulirane su međunarodnom regulativom o zakonu o svemiru, kao i nizom sporazuma o nuklearnom razoružanju i zabranama nuklearnih proba.

Međutim, tim pravnim okvirom nisu obuhvaćeni svi tipovi oružja, zaključuje ruski kanal.

Izvor: Agencije