Tunis: Uhapšeni borci po povratku iz Sirije

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage i dalje su pod kontrolom (Reuters)

Tunis je uhitio 32 osobe koje su planirale “spektakularne napade”, od kojih su se neki vratili iz borbi u Siriji, objavili su dužnosnici te zemlje.

Vijest o uhićenju uslijedila je dan nakon što je koalicijska vlast, predvođena premijerom Habibom Esidom, preuzela dužnost.

Nova Vlada suočena je s mnogim izazovima, uključujući borbu protiv naoružanih skupina koje su se pojavile nakon 2011. godine.

“Snage za borbu protiv terorizma onemogućile su ostvarenje planova za spektakularne napade na vitalne ustanove, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova, sigurnosne službe i druge objekte u glavnom gradu Tunisu”, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Mohamed Ali Aroui.

“Tijekom protekla tri dana uhitili smo 32 osobe iz skupine koja je planirala napade na ciljeve u Tunisu i drugim gradovima”, rekao je Aroui, dodajući da je u skupini bilo i nekoliko njih koji su se vratili iz borbi u Siriji.

Aroui je kazao da su tuniški i alžirski borci ubijeni u blizini granice s Alžirom.

U Siriji se bori 3.000 Tunižana

Od pobune 2011. godine, u kojoj je srušen režim Zinea El Abidine Ben Alija, zemlja je postala važan izvor boraca koji odlaze boriti se u Siriji.

Uz gospodarstvo, koje se uvelike oslanja na strane turiste, Tunis se bori protiv naoružanih skupina.

“Naš prioritet bit će jačanje mjera za borbu protiv ekstremizma i jačanje sigurnosnih kapaciteta za suočavanje s terorizmom i zaštita demokratske tranzicije”, kazao je Esid ovoga tjedna.

Procjenjuje se da se u Siriji bori oko 3.000 Tunižana, od čega se u zemlju vratilo nekoliko stotina, od kojih je dio pronađen i uhićen.

Izvor: Agencije