Priče migranata: ‘Ne želim umrijeti prerano’

Više od 600 migranata smješteno je u prihvatnom centru na Lampedusi, nakon velike spasilačke misije Talijanske obalne straže, u kojoj su spašene tisuće ljudi.

Brdima ovog talijanskog otoka luta 15-godišnji Abdullahjib Abda Abdullahji, imigrant iz Somalije. Kaže da je polovinu svog života proveo živeći u izbjegličkim kampovima.

“Već sedam godina živim u izbjegličkim kampovima. Moja majka, brat i sestra također žive u izbjegličkom kampu. Želim im pomoći”, kaže Abdullahjib.

Put dug, vojnici opasni

Još jedan mladi imigrant iz Somalije, 20-godišnji Libaar, putovao je preko Etiopije, Sudana i Libije – na graničnim prijelazima tih zemalja vojnici bi mu tražili novac u zamjenu za siguran prolazak.

“Put kojim smo išli je vrlo opasan. Neki su čak izgubili život, a neki su se teško ozlijedili. Put je dug i vojnici na graničnim prijelazima su jako opasni”, kaže Libaar.

Dodaje da je najteži dio njegovog putovanja bio prolazak kroz pustinju Sahara, čiji početak je u Sudanu i proteže se do Sredozemne obale. Imigranti bi se vozili u pretrpanim vozilima 12 dana bez vode i hrane. Dolaskom u Libiju, najmanje 30 ih je prebačeno u premali kamion, iz kojeg ih je nekoliko ispalo.

Tamo je Libaar 17 dana bio zatočen u maloj sobi bez kreveta i kupaonice s još 25 imigranata. Oni koji bi se protivili takvom tretmanu bili bi odstranjeni. Nakon toga prebačen je na brod, koji se, samo nekoliko sati od isplovljavanja, pokvario.

Ni vojnik, ni pobunjenik

“Pitali su me – dijete, zašto ideš, zašto ideš? Rekao sam da idem jer ne želim ostati tamo gdje mogu biti samo jedna od dvije stvari – vojnik ili pobunjenik. Ne želim umrijeti prerano”, kaže Libaar.

Otok Lampedusa, koji se nalazi blizu Sjeverne Afrike, glavni je cilj imigranata. U 2014. godini procijenjeno je da se gotovo 300.000 ljudi nelegalno dokopalo Europske unije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 218.000 osoba to je učinilo prelaskom Sredozemnog mora. Ove godine očekuje se još veći broj takvih slučajeva, jer sve više krijumčara ljudima koristi nerede u Africi i Bliskom Istoku.

Izvor: Al Jazeera i agencije