Danska ulaže 150 miliona dolara u sigurnost

Danski policajci kažu da su slabo opremljeni i obučeni (Reuters)

Danska je najavila paket od 150 miliona dolara za unapređenje rada policije i obavještajnih službi, nekoliko dana poslije pucnjave u Kopenhagenu.

Ovaj potez Vlade bio je isplaniran prije napada, prenosi Srna.

Nešto manje od polovine izdvojenog novca bit će potrošeno na sakupljanje informacija o terorističkim prijetnjama iz inostranstva.

Veći dio ostatka namijenjen je sigurnosnim službama, za nadzor i reagiranje na vanredne situacije, kao i za unapređenje informacione tehnologije.

Podrška opozicije

Opozicione stranke pozdravile su ove mjere, s napomenom da su one već aktivirane poslije napada Parizu prošlog mjeseca, kada su napadači ubili 17 ljudi.

Opozicija napominje da ove mjere nisu odgovor na napade na skup posvećen slobodi govora i sinagogu u Kopenhagenu prošlog vikenda, u kojima su ubijene dvije osobe.

Danski mediji prenijeli su izjave policajaca koji kažu da su slabo opremljeni i da nisu prošli dovoljnu obuku za adekvatan odgovor na napade kakvi su se dogodili u subotu i nedjelju, 14. i 15. februara.

U izvještajima se navodi da su u potjeru za napadačem bili poslani policajci sa zaštitnim prslucima koji im nisu odgovarali po veličini i da im je bilo potrebno 30 hitaca da ubiju napadača.

Izvor: Agencije