Reforme zdravstva brinu pacijente u Srbiji

Nakon što je u Srbiji promijenjen režim izdavanja i primjene lijekova, mnogi pacijenti suočili su se s ozbiljnim problemima.

Al Jazeera donosi priču o trudnici s rizičnom trudnoćom, koja sada – umjesto da lijek prima kod kuće – mora dva puta dnevno ići u zdravstvenu ustanovu.     

Dva puta dnevno Orijana Aleksić se sprema da ide do ljekara kako bi primila injekciju “fraxiparina” u domu zdravlja. Zbog trombofilije, dijabetesa i štitne žlijezde, ljekari kažu da ima rizičnu trudnoću i da mora mirovati, izvještava iz Beograda Dušan Hadži Nikolić, reporter Al Jazeere.

“Do pre nedelju dana je bilo moguće da ja taj lek na sedmičnom nivou, to jest da moj muž odlazi u dom zdravlja i uzima ga. I ja sam od strane hematologa podučena kako sama sebi da dajem taj lek… Međutim, pre sedam dana doneta je neka odluka po kojoj ja više ne mogu sama sebi da dajem lek”, kaže Orijana.

U Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je primjena propisa o davanju terapije pooštrena zbog preporuke Evropske agencije za lijekove.

Zabune u praksi

“Što se tiče režima izdavanja i načina primene leka, isti je određen dozvolom za lek… U slučaju da je za lek određena primena isključivo u bolničkim uslovima, razlozi za to su očuvanje kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti leka, odnosno zaštita zdravlja pacijenata”, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja Srbije.

“Oni vas bukvalno teraju – ili ćete dolaziti, što znači ako nemate kola, morate da idete gradskim prevozom, što u trudnoći, koje su obično visoko rizične, kao u ovom slučaju, mislim da je besmisleno išta dalje komentarisati”, dodaje Al Jazeerina sagovornica.

U udruženju Roditelj tvrde da se propisi koji se odnose na primjenu lijeka mogu tumačiti različito i upravo je to najveći problem, a trudnice bi, kažu, trebale uživati poseban status u sistemu zdravstvene zaštite.

“Kakva god preporuka da se dobije, a da ona utiče na to da moramo da promenimo neki zakon ili praksu, pre svega ona mora biti dobro obrazložena korisnicima, u ovom slučaju trudnicama, zbog čega je to moralo da se donese. U krajnjoj liniji, pa nije ni to prvi put ovakve primene, ako je tako, trudnice onda obezbediti neku patronažu, da im se dolazi i da im se aplicra taj lek”, kaže Dragana Soćanin, aktivistica udruženja Roditelj.

Komplicirani propisi i njihovo tumačenje dovode do zabuna u praksi. Ljekari za sada ne žele govoriti o svojim iskustvima. Orijana je već imala dvije neuspjele trudnoće i nije jedina kojoj pooštrene procedure stvaraju probleme.

Izvor: Al Jazeera