Rabin Danske razočaran pozivom Netanyahua na iseljenje Jevreja

Izraelski premijer je isti poziv uputio francuskim Jevrejima poslije napada u Parizu prošlog mjeseca (Reuters)

Glavni rabin Danske izjavio je da je razočaran pozivom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua evropskim Jevrejima da se usele u Izrael nakon dvostrukog oružanog napada u Kopenhagenu, uključujući jedan na sinagogu u kojem je poginuo mladi čuvar Jevrej.

“Teror nije razlog preseljenja u Izrael”, rekao je rabin Jair Melhior, prenijeli su izraelski mediji.

„Cijenimo poziv, ali mi smo danski državljani, ovo je naša zemlja“, rekao je Dan Rosenberg Asmussen, predsjednik Jevrejskog društva u Danskoj.

„Osjećam se jednako sigurnim na ulicama danas kao što sam se osjećao i dan prije napada. Ne možemo ništa uraditi povodom toga i to je rizik koji postoji“, kazao je član jevrejske zajednice Bent Bograd.       

Netanyahu je danas rekao: “Jevreji su ubijeni na evropskom tlu samo zato što su Jevreji. Taj val napada će se nastaviti. Ja kažem Jevrejima Evrope – Izrael je vaš dom,” rekao je Netanyahu na sjednici Vlade.

Netanyahu je to kazao nekoliko sati nakon što je mladi čuvar, Jevrej, pogođen dok je trajala ceremonija u sinagogi, što je drugi jučerašnji napad u Kopenhagenu, kako prenose izraelski mediji.

Isti poziv Parizu

U pravom napadu na jedan kafić, gdje se održavala tribina o slobodi govora, ubijen je 55-godišnji čovjek. 

Na tom skupu bio je prisutan i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura poslanika Muhameda.

Izraelski premijer je isti poziv uputio francuskim Jevrejima poslije napada u Parizu prošlog mjeseca, u kojem je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu muškaraca u košer supermaketu.

U Kopenhagenu je rano jutros ubijen čovjek za kojeg se vjeruje da je izveo oba napada u tom gradu.

Izvor: Agencije