Australija osujetila napad povezan s ISIL-om

Uhapšeni su optuženi za planiranje terorističkog čina (EPA)

Australska antiteroristička policija saopćila je da su nakon hapšenja dvojice muškaraca u Sydneyu povezanih s grupom Islamska država Irak I Levant osujetili napad pri čemu su zaplijenili noževe, video i zastavu koja se veže uz tu militantnu grupu.

Australija, pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država i njegove borbe protiv ISIL-a u Siriji i Iraku, prvi je put u septembru prošle godine podigla stanje pripravnosti zbog mogućih napada radikala u toj zemlji, prenosi Hina.

Nacionalni nivo prijetnje od terorizma tada je podignut na visoki nivo, a stotine policajaca provele su racije nakon što su primili obavijesti da pristalice ISIL-a planiraju provesti javna smaknuća.

Policija je saopćila da su muškarci, u dobi od 24 i 25 godina, uhapšeni nakon racije u zapadnom predgrađu Sydneya, a optuženi su za planiranje terorističkog čina.

Planiranje napada

“Prilikom pretresa prostorija pronađen je velik broj predmeta, uključujući i mačete, lovački nož te zastava kućne izrade koja predstavlja terorističku organizaciju Islamska država Irak I Levant. Također, pronađena je i videosnimka na kojoj se govori o izvršenju napada”, izvijestila je policija novinare.

Uhapšeni muškarci ranije nisu bili poznati policiji. Australija smatra da se najmanje 70 njenih državljana bori za ISIL u Siriji i Iraku, uz podršku oko stotinu saradnika u samoj Australiji.

U decemrbu prošle godine dva taoca ubijena su tokom višesatne talačke krize u kafiću u Sydneyu.

Napadač, Haron Monis, izbjeglica iz Irana i samozvani šeik tada je također ubijen.

Izvor: Agencije