Crveni krst spreman za kontakt s ISIL-om

Oblasti pod kontrolom ISIL-a prilično su nedostupne svakom humanitarcu (EPA)

Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio je da pokušava stupiti u kontakt s Islamskom državom Irak i Levant kako bi dostavio humanitarnu pomoć stanovništvu u oblastima pod kontrolom te oružane grupe.

Generalni direktor ICRC-a Yves Daccord izjavio je za AP da Crveni krst, kao “radikalno neutralna” organizacija, pokušava uspostaviti odnos s ISIL-om “gdje god je to moguće”.

Prema njegovim riječima, u Siriji je to veoma teško postići, jer su neke oblasti pod kontrolom te grupe “prilično nedostupne svakom humanitarcu”.

Daccord kaže da se Crveni krst, iznad svega, treba fokusirati na Sirijce u zemlji, što znači stupanje u kontakt sa svim mogućim stranama u sukobu, uključujući ISIL.

“Pokušavamo uspostaviti neke veze u Iraku, možda s ljudima ‘srednjeg nivoa’, ljudima koji podržavaju ISIL. Nastojimo naći neka rješenja na pragmatičnoj osnovi”, dodao je.

Neutralna reputacija

Daccord kaže da bi Crvenom krstu reputacija nezavisne i nepristrasne organizacije mogla pomoći da postigne cilj i dopre do najugroženijih.

Prema njegovim riječima, u Siriji je blizu osam miliona interno raseljenih, uglavnom najsiromašnijih, koji nisu mogli pobjeći.

“Mi smo samo humanitarna organizacija – ni manje ni više”, istakao je Daccord.

Izjavu AP-u dao je u Ženevi na početku velikog skupa koji Crveni krst i Crveni polumjesec organiziraju svake četiri godine.

Izvor: Agencije