Cavusoglu: Turske trupe ostaju u Iraku

Turski vojnici nalaze se u Iraku s ciljem zaštite u slučaju napada ISIL-a, rekao je Davutoglu (AP)

Turska je za sada zaustavila razmještanje trupa na sjeveru Iraka, ali neće povući one koje su već tamo, saopćio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon zahtjeva Bagdada za povlačenje vojnika poslanih u blizinu grada Mosula, koji je pod kontrolom pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

Cavusoglu je ponovio da Turska poštuje teritorijalni integritet Iraka, saopćio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje Tanju Bilgic.

Ankara je saopćila da je posljednje razmještanje vojnika na sjever Iraka dio misije za obuku i opremanje iračkih snaga, što je vlada te zemlje opovrgla, prenosi Reuters.

Vlasti u Iraku su najavile da će se, ukoliko Ankara ne povuče vojnike, obratiti Ujedinjenim narodima.

Zaštita od ISIL-a

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da želi što prije posjetiti Bagdad kako bi se trenutna situacija smirila.

Turski vojnici nalaze se u Iraku s ciljem zaštite u slučaju napada ISIL-a, a svako ko pokušava prisustvo tih snaga interpretirati na drugačiji način „namjerno provocira“, rekao je Davutoglu u obraćanju svojoj partiji u parlamentu.

Naveo je da je Turska na sastanku ministara u ponedjeljak razmatrala moguće mjere protiv Rusije, ali i da je otvorena za razgovore s tom zemljom.

Moskva je nametnula niz sankcija Ankari nakon obaranja ruskog aviona na granici sa Sirijom prošlog mjeseca, podsjeća Reuters.

Davutoglu je osudio “uvrede i napade” na Tursku koji dolaze iz Irana, upozorivši da se na takav način narušava prijateljstvo između dvije zemlje.

Izvor: Agencije