Francuska: Rekordni rezultati ekstremne desnice

Nacionalni front, ekstremno desničarska stranka Marine Le Pen, ostvario je rekordne rezultate u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj.

Osvojili su najmanje 30 posto glasova širom Francuske i ta stranka prva je na listama u najmanje 13 regija te države, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Marine Le Pen i njena 25-godišnja sestrična Marion Marechal-Le Pen prekoračile su prag od 40 posto u regijama gdje su bile kandidatkinje, obarajući tako prethodne rekorde stranke.

Le Pen je osvojila 40,5 posto glasova u ekonomski slaboj regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, dok je njena sestrična osvojila isto toliko glasova u regiji Alpe-Azurna obala.

Jako osiguranje

Pravnica Marine Le Pen zadovoljna je rezultatima i kaže da oni potvrđuju kako je Nacionalni front prva stranka u Francuskoj.

Koalicija desničarskih stranaka je osvojila 27 posto glasova, dok su vladajuća Socijalistička partija Francoisa Hollandea i njeni saveznici osvojili 23,5 glasova.

Izbori su održani pod jakim osiguranjem nakon napada u Parizu prošlog mjeseca, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Poslije uspjeha na evropskim i lokalnim izborima, Nacionalni front bi pobjedom mogao izazvati “politički šok bez presedana na regionalnim izborima” pred predsjedničke 2017. godine, na kojima je šefica te stranke već ranije najavila kandidaturu.

Popularnost Marine Le Pen dodatno je u porastu poslije napada 13. novembra u Parizu.

Masovni odaziv

Premijer Manuel Valls pozvao je aktiviste na predizbornom skupu da apeluju na patriotizam, kako bi se osigurao masovni odaziv, dok ga je Marine Le Pen optužila da vodi “totalni rat” protiv nje.

Ali, zamjenica lidera republikanaca Nathalie Kosciusko-Morizet tvrdi da je izborna bitka daleko od kraja.

“Naša dužnost nije da budemo paralizovani izbornim anketama i čekamo šta će se dogoditi nego da se do nedjelje snažno borimo, a onda dokažemo da ankete nisu upravu”, rekla je Kosciusko-Morizet.

Francuski analitičari smatraju da će drugi krug, zakazan za 13. decembar, odlučiti hoće li će pobijediti desnica, “makar i ekstremna”, ili ljevica, koja gubi na popularnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije