Sigurnost, dominantna tema pred izbore u Francuskoj

Francuzi u naredne dvije nedjelje, 6. i 13. decembra, izlaze na regionalne izbore. Birat će predstavnike regionalnih vijeća, kao i zastupnike regionalnih skupština. Prvi put, glavna briga Francuza nije nezaposlenost ili kupovna moć, nego – sigurnost.

Tri sedmice nakon pariških napada, Francuzi će na regionalne izbore. U predizbornoj kampanji, mnogo se govorilo o problemu sigurnosti. Iz krizne situacije najviše je koristi izvukla ekstremna desnica Nacionalne fronte.

„ISIL ispunjava svoja obećanja. Najavili su napade u Francuskoj i realizirali ih. Najavili su ubice među migrantima. Naši političari moraju otvoriti oči. Da, postoji definitivno veza među masovnom migracijom, zajedništvom protiv Francuske i radikalnim islamom“, kazala je Marine Le Pen.

U međuvremenu, francuski predsjednik Francois Hollande lobirao je kod svjetskih lidera za pojačane napade na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), i to uspješno. Prema tumačenju analitičara, to mu je donijelo glasove.

„U tim dramatičnim okolnostima, nastupao je kao predsjednik. Ali to je dio njegove osobnosti, to ne mora značiti popularnost cijele lijevo nastrojene, Socijalističke stranke. Naprotiv, Nacionalna fronta, čini se, dobiva na podršci. Marine Le Pen može reći: ‘Upozorila sam vas, rekla sam vam, to će se dogoditi, i dogodilo se. Zato glasajte za mene, jer sam bila u pravu za razliku od drugih'“, ističe analitičar Dominique Moisi.

Ekonomska prijetnja

Prije posljednjih napada u novembru, ali već zbog onih u januaru na satirički list Charlie Hebdo, francuska je nacionalna Skupština odobrila veći budžet. Naredne godine, Francuska će na odbranu trošiti 32 milijarde eura. Za socijalističkog premijera Manuela Vallsa, Nacionalna fronta je prijetnja.

„To je ekonomska prijetnja. Nacionalna fronta ne voli Francusku. Zavarava francuski narod, uključujući i teme, kao što i sada vidimo, vezane i za terorizam“, naveo je.

Od poraza na posljednjim predsjedničkim izborima, stranka UMP bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, promijenila je ime u Republikanska. Tim potezom, igra se također na vrijednosti pete republike – nedjeljivost, sekularizam i demokracija – koje se uvijek spominju kada je sigurnost ugrožena.

„Ako raste Nacionalni front, zašto pitate mene? Socijalisti su na vlasti četiri godine, možda postoji razlog za to. Nezaposlenost raste, javna nesigurnost nikada nije bila ovako visoka, Francuzi su tjeskobni, i rado bi pobjegli od svega. I to je razumljivo“, naveo je Sarkozy.

Koliku prednost Marine Le Pen ima pred ostalima, saznat ćemo već ove nedjelje. Njezina 25-ogodišnja kćerka Marion Marechal kandidatkinja je u ključnoj regiji, Provansi, Alpama i Azurnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije