FBI napad u Kaliforniji istražuje kao teroristički

Tashfeen Malik (27) i Syed Rizwan Farook (28) su poginuli u obračunu sa policijom (EPA)

Federalni istražni biro (FBI) sada istražuje napad u San Bernardinu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, kao “teroristički”, nakon otkrivenih novih dokaza.

David Bowdich, pomoćnik direktora ureda FBI-a u Los Angelesu, rekao je da su napadači pokušali uništiti dokaze – dva mobitela su uništili i bacili ih u kantu za smeće. 

“Na osnovu informacija i činjenica koje imamo, sada istragu tog užasnog zlodjela vodimo kao akt terorizma”, rekao je Bodwich novinarima, o napadu u kojem je poginulo 14, a ranjena 21 osoba.

Bowdich je kazao da vlasti i dalje pokušavaju razjasniti motivaciju napadača kao i to “da li su planirali više napada”.

Značajne informacije

Uoči konferencije za novinare, američki mediji su izvijestili da je napadačica u San Bernardinu obećala vjernost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) i njenom lideru na Facebooku, te taj post obrisala na dan zločina.

I novinska agencija AP i News Network CNN objavljuju informacije o online aktivnostima Tashfeen Malik, navode zvaničnici.

Ako to bude potvrđeno, ovo saznanje bi moglo ponuditi prvi značajan dokaz o motivu napada.

Jedan direktor Facebooka je izjavio da je Malik hvalila lidera ISIL-a u poruci, upravo u momentu kada se vjeruje da su ona i Farooq upali u centar za pružanje socijalnih usluga otvorivši vatru, izvještava AP.

Bowditch je rekao da je on bio svjestan posta na Facebooku, ali nije mogao potvrditi da li su napadači imali veze sa ISIL-om.

“Mi to ne znamo, ali to istražujemo”, rekao je Bodwitch, odgovarajući na pitanje o tome da li su napadači bili simpatizeri ISIL-a ili ne.

Nasilni upad na slavlje

Novinska agencija Aamaq, web stranica koja prenosi vijesti ISIL-a, izvijestila je da su napadači iz San Bernardina  bili pripadnici ISIL-a.

Malik je Pakistanka koja je u Sjedinjene Američke Države došla 2014. sa zaručničkom vizom, prije nego se udala za Syeda Rizwana Farooqa, sa kojim je izvela napad u Kaliforniji.

Par je nasilno upao na slavlje kojem su bili nazočne Farooqove radne kolege u okruga San Bernardino, što je, kako se vjeruje, bio planirani napad, prije nego su i sami poginuli u oružanom okršaju sa policijom.

Izvor: Agencije