Italija daje 12 miliona eura za čistiji zrak

Krizu onečišćenja zraka dodatno pogoršava i izostanak vjetra i kiše (EPA)

Italijansko ministarstvo zaštite okoliša u srijedu je obećalo izdvojiti 12 miliona eura za borbu protiv onečišćenja zraka u većim gradovima u kojima je kriza dosegla alarmantne razmjere.

Milano, Rim i drugi gradovi ograničili su korištenje automobila kako visoke koncentracije kancerogenih čestica ne bi rasle, no ta mjera se za sada ne pokazuje uspješnom.

Iako je Milano zabranio promet automobila od ponedjeljka do srijede od 10 do 16 sati, a Rim u istom vremenu u ponedjeljak i utorak, količina štetnih čestica je u obje metropole ostala iznad evropskog ograničenja od 50 mikrograma po prostornom metru, prenosi dpa.

Pojeftinjenje karata

Kako bi se stanovnike potaklo da što manje voze privatne automobile i okrenu se javnom prijevozu, ministar zaštite okoliša Gian Luca najavio je pojeftinjenje cijene karata u javnom prijevozu.

Obećana svota novca upotrijebit će se i za promociju vožnje biciklom, električnih automobila i energetski učinkovitijih sistema u školama i ostalim javnim ustanovama.

Tokom dana sistemi gradskog grijanja će smanjiti temperaturu za dva stepena Celzija, a ograničenje brzine na cestama će se spustiti za 20 kilometara na sat, objavile su vlada i lokalne vlasti.

Krizu onečišćenja zraka dodatno pogoršava i izostanak vjetra i kiše, no vrijeme će se, kako najavljuju prognostičari, promijeniti odmah iza Nove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Udružene građanske inicijative zatražile su konkretne hitne mjere koje nadležne institucije trebaju poduzeti kako bi se smanjilo zagađenje zraka.

Published On 28 Dec 2015

Najzagađeniji su Užice, Valjevo i niži dijelovi Beograda, a više od 80 posto emisije zagađujućih materija u zrak dolazi iz energetskih postrojenja.

Published On 25 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO