U porastu deportacije migranata iz Meksika

U potrazi za boljim životom, mnogi migranti iz centralne Amerike pokušavaju da stignu do Sjedinjenih Američkih Država. Meksiko je počeo da provodi akcioni plan za reguliranje velikog priliva migranata koji prolaze kroz ovu državu.

To je dovelo do porasta deportacija, ali i pritužbi u vezi s kršenjem ljudskih prava, javlja John Holman, novinar Al Jazeere.

Putovanje ka SAD-u za migrante iz centralnoameričkih država nikada nije bio teže. U proteklih godinu i po dana broj deportiranih iz Meksika je porastao za čak 70 posto.

Vlasti šalju hiljade ljudi nazad u Honduras, Gvatemalu, El Salvador, države teško pogođene nasiljem bandi i siromaštvom.

Migrant iz Gvatemale Jeronimo Perez je kazao: “Siromašni smo i zato smo u potrazi za američkim snom. Nažalost, hvataju nas i šalju nas nazad. Ne preostaje nam ništa drugo nego da ponovo pokušamo”.

Oštrije mjere su počele nakon krize u SAD-u. Rekordan broj maloljetnih migranata je pokušao da uđe u Ameriku. Meksiko je uskočio da pomogne sjevernim susjedima.

“Umjesto da se fokusiraju na korijen problema zbog kojeg migranti napuštaju Centralnu Ameriku, SAD daje dodatna sredstva i opremu Meksiku kako bi spriječio nekontroliran priliv na svojoj južnoj granici”, javlja Holman.

Učinkovita strategija

Strategija daje rezultate. Česte kontrole na putevima i teretnim vozovima kojima migranti putuju napunile su ovaj meksički sabirni centar, najveći u Latinskoj Americi. Kako nadležne vlasti provode novu migracionu politiku, sve je više optužbi za iznude i zlostavljanja.

Oscar Castellano, migrant iz Hondurasa, teško je povrijedio ruku kada ga je pregazilo patrolno vozilo.

Jednostavno su ga ostavili da krvari na cesti.

“Drugi bi mi pomogli i odveli bi me u bolnicu, ali oni se nisu ni okrenuli. Kao da sam kakva životinja”, kazao je on.

Kako bi izbjegli kontrole, mnogi migranti su prisiljeni da putuju kroz nepristupačne dijelove, gdje su lagan plijen za bande pljačkaša i kidnapera. U Uredu za zaštitu migranata države Chiapas kažu da rade na suzbijanju kriminala, ali i da se bore protiv korumpiranih zvaničnika.

Alejandro Vila iz državnog tužilaštvo države Chiapas je rekao: “Jasno smo pokazali da nećemo tolerirati korupciju. Protiv brojnih zvaničnika su podnesene prijave. Mi smo ih uhapsili i sudili im. A to je najbolji dokaz da nam migranti mogu vjerovati.”

Ali migranti nisu baš uvjereni u to. Veliki broj onih sa kojim su novinari Al Jazeere razgovarali na vlasti Meksika gledaju kao na još jednu prijetnju na sve opasnijem putu.

Izvor: Al Jazeera