Raseljeni suniti traže jamstva za povratak

Tisuće raseljenih sunita iz Iraka apeliraju na međunarodnu zajednicu i UN da im osiguraju siguran povratak domovima.

Pripadnici lokalnih plemena napustili su svoje domove u provinciji Salahuddin za vrijeme borbi između šiitskih milicija i oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Dio njih se trenutačno nalazi u izbjegličkim kampovima u kurdskoj regiji.

Hammed Saleh Mahmoud je bio vojnik. Borio se protiv ISIL-a u provinciji Salahuddin. Dok se vraćao kući u Jasrib, zarobila ga je šiitska milicija.

Kako kaže, samo zato što je sunit. Pokazuje ožiljke od mučenja dok je bio zatvoren deset dana u improviziranom zatvoru.

Mučenje i ubistva

Hammed kaže da je njegov stric, koji je bio policajac, ubijen dok su ga pripadnici iste milicije mučili.

“Objesili su nas za ruke, a desetorica su me udarali. Mučili su me i strujom. Zapalili su najlonsku vrećicu i kapali vruću plastiku po mom tijelu. Tražili su da priznam i kažem istinu. Rekao sam im da sam irački vojnik i da bi me ISIL ubio kada bi me vidjeli”, opisuje Hammed.

Jasrib je sada grad duhova, nakon što su deseci tisuća stanovnika protjerani iz svojih domova.

Oni sa kojima je razgovarala ekipa Al Jazeere kažu da tamo nije bilo boraca ISIL-a i da su ih šiitske milicije kažnjavale pod sumnjom da kriju pripadnike ISIL-a.

Nakon što su su milicije zauzele grad, stanovnicima Jasriba nije dozvoljeno vratiti se svojim kućama. Milicije koje podržava iračka Vlada i ranije su optuživane za kršenje ljudskih prava u provinciji Salahuddin.

Organizacija Human Rights Watch kaže da milicije zlostavljaju ranjive grupe Iračana, što dodatno pogoršava sektaško nasilje.

“Svi stanovnici ovoga kampa su se suočili s teškim posljedicama sektaškog nasilja. Boje se vratiti se svojim domovima. Zahtijevaju da im međunarodno tijelo, primjerice Ujedinjeni narodi, jamče sigurnost”, izvještava reporter Al Jazeere Osama bin Javaid Arbat.

Šiiti odbacuju optužbe

Arif Khalaf, gradski dužnosnik Jasriba, jedan je od onih koji traže jamstva i kompenzaciju. Kaže da je Jasrib bio u opsadi mjesecima, a iračka vojska je dopuštala zlostavljanje.

“Iznenadili smo se kad smo vidjeli pripadnika šiitske milicije. Kada su došli, počeli su ubijati koga su stigli. Uništavali su kuće, otimali naše stvari i stoku i palili našu imovinu. Dva dana smo putovali bez hrane”, svjedoči Khalaf.

Šiitske milicije su bitne u borbi iračke Vlade protiv ISIL-a. Odbacuju optužbe protiv sebe.

“Ovo pitanje smatramo beznačajnim. Kako budemo pobjeđivali na ratištu, očekujemo još više optužbi. To nas ne zanima. To smo i očekivali”, kaže Karim al-Nouri, glasnogovornik šiitske milicije.

Sektaške podjele i strah su duboko ukorenjeni u ovoj zajednici. Tisuće raseljenih koje se ne žele vratiti, polako postaju svjesni da su šatori njihov novi dom.

Izvor: Al Jazeera