Walesa traži zaštitu Ustavnog suda Poljske

Opozicija osudila donošenje zakona, ocijenivši da podriva demokratiju i vladavinu prava (EPA)

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa upozorio je da demokratiji u toj državi prijeti opasnost nakon reformi vladajuće desničarske stranke kojima se ograničava moć Ustavnog suda.

Walesa, koji je bio predsjednik Poljske nakon pada komunizma, pozvao je na referendum kako bi se ukinuo zakon koji je uvela vladajuća stranka PiS.

Prema tom zakonu, Ustavni sud mora donositi odluke i može blokirati zakone dvotrećinskom, a ne prostom većinom.

Kritičari kažu da zakon Sudu onemogućava nadziranje rada vlade.

“Ova vlada radi sve protiv Poljske, protiv naših postignuća, slobode, demokratije, a da ne spominjem činjenicu da smo ismijani u svijetu. Stid me je putovati u inozemstvo”, rekao je Walesa za Radio Zet, prenosi The Guardian.

Poziv EU-a

U međuvremenu, Evropska komisija pozvala je tu zemlju da poštuje vladavinu prava i ne primijeni Zakon o reformi Ustavnog suda prije procjene o njegovom utjecaju na nezavisnost tog suda.

Komisija je zatražila da “zakon ne bude usvojen ili barem ne stupi na snagu dok se ne razmotre sva pitanja o njegovom utjecaju na nezavisnost Ustavnog suda”, navodi se u pismu potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa poljskim vlastima, a u čiji je uvid imala agencija France-Presse.

“Vladavina prava jedna je od zajedničkih vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija”, dodaje se u pismu i navodi da EU pridaje veliki značaj sprečavanju situacije u kojoj bi se vladavina prava jedne njene članice dovela u pitanje.

Osuda opozicije

Zakon, koji je u Poljskoj usvojen u utorak, osudila je opozicija, ocijenivši da podriva demokratiju i vladavinu prava. Prema njemu, Ustavni sud će odluke morati donositi s 13 od 15 sudija, umjesto dosadašnjih devet.

Zbog izmjena u Ustavnom sudu i politizacije državne uprave, kao i planova da javni televizijski i radio servis te novinska agencija PAP postanu institucije kulture s misijom širenja patriotizma i historijske istine o Poljacima, Poljsku su već ranije upozorili visoki zvaničnici Evropske unije – predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i šef diplomatije Luksemburga Jean Asselborn, koji predsjedava EU-om.

Izvor: Agencije