Kina: Kazna advokatu zbog kritike vlastima

Najpoznatiji odvjetnik za ljudska prava u Kini proglašen je krivim za uznemiravanje javnog reda i izazivanje etničke mržnje.

Pu Zhiqiang osuđen je na tri godine zatvora uvjetno. Uhićen je jer je na internetu kritizirao kinesku vladu.

U kineskom pravosuđu iznenađenja su rijetkost. Ipak, ova presuda bila je uistinu neočekivana. Pu Zhiqiang ispričao se za komentare zbog kojih je završio pred sudom. Sada je slobodan čovjek.

Prijetila mu je kazna i do osam godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za izazivanje nemira i etničke mržnje. Te je optužbe odbacio.

Ismijavao vođe Komunističke partije

U nevolju su ga uvukli komentari na društvenim mrežama. Ismijavao je vođe Kineske komunističke partije i kritizirao vladinu politiku prema problematičnim regijama Tibetu i Xinjiangu.

Kada je prošlog tjedna počelo suđenje, novinari i diplomati fizički su bili primorani napustiti sudnicu. Oni koji podržavaju Pua uhićeni su samo zato što su se pojavili.

“Kineski državni mediji nisu ni izvijestili o početku suđenja. Ipak, oni su bili prvi koji su prenijeli vijest o presudi. S naglaskom na dužinu kazne, a ne na to da je kazna uvjetna”, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Među onima koji podržavaju Pua je i avangardni umjetnik Ai Wei Wei. On pozdravlja to što je Pu pušten na slobodu, ali svejedno ističe da je u pritvoru nepravedno proveo 20 mjeseci.

Ne može više biti advokat

“Naravno da ne prihvaćamo presudu. Premda je riječ o uvjetnoj presudi, pravno gledano, on je kazneno gonjen i ubuduće se ne može baviti odvjetništvom”, rekao je Puov odvjetnik Mo Shaoping.

“Činjenica da je osuđen uvjetno je u neku ruku povoljna, ali važno je istaknuti da on nikad nije ni trebao biti uhićen. Nije počinio nikakav zločin, a dokazi izneseni protiv njega bili su slabi”, kaže William Kne iz Amnesty Internationala.

Pu se zbog osuđujuće presude neće moći baviti odvjetničkim poslom.

Strogi uvjeti pod kojima je oslobođen zapravo podrazumijevaju da može završiti u zatvoru ako ponovo bude provocirao vlasti.

Izvor: Al Jazeera