Britanci šalju vojno osoblje u Helmand

Prošlog mjeseca je Pentagon upozorio na pogoršanje sigurnosnog stanja u Afganistanu (EPA)

Velika Britanija objavila je da šalje vojno osoblje u pokrajinu Helmand, na jugu Afganistana, nakon informacija da je to područje na rubu pada u ruke talibanskih snaga.

Guverner Helmanda u ponedjeljak je rekao da afganistanska policija još drži položaje protiv talibana, koji su zauzeli njihov kompleks i sjedište područnog guvernera u Sanginu.

Međutim, saopćio je da su sve prilazne ceste gradu pod kontrolom talibana, upozorivši da bi stanje moglo izmaknuti kontroli.

Britanci, koji su prošle godine okončali borbene operacije u Afganistanu, ali su tamo ostavili gotovo 450 vojnika da nadgledaju afganistansku vojsku i sigurnosne snage te im pružaju podršku, rekli su da je u Helmand upućen manji broj osoblja, koji će obavljati savjetodavne poslove.

Neće učestvovati u borbama

Dnevnik Times objavio je da je u pomoć afganistanskim snagama koje brane Sangin poslana grupa od 30 pripadnika elitne jedinice britanske vojske Special Air Service i do 60 američkih specijalaca, ali je britansko Ministarstvo odbrane objavilo da neće učestvovati u borbama.

“Ti su vojnici dio većeg NATO-ovog tima koji ima savjetodavnu ulogu u Afganistanskoj narodnoj vojsci”, rekla je zvaničnica tog ministarstva.

“Nemaju borbenih zadataka i neće djelovati izvan kompleksa”, dodala je.

Prošlog mjeseca je Pentagon upozorio na pogoršanje sigurnosnog stanja u Afganistanu, ocijenivši djelovanje državnih snaga sigurnosti “neuravnoteženim i nejasnim”.

Izvor: Agencije