Talibani zauzeli dijelove Helmanda

Talibani su zauzeli distrikt Sangin u afganistanskoj pokrajini Helmand, dan nakon što je zamjenik guvernera te pokrajine putem Facebooka pozvao predsjednika Ashrafa Ghanija na hitnu intervenciju.

Sangin je pao u ruke talibana nakon žestokih borbi u kojima je poginulo više od 90 vojnika, rekao je za Al Jazeeru glasnogovornik afganistanske policije, dodavši da su zauzeli policijske i vojne zgrade.

Talibani su za Al Jazeeru također potvrdili tu informaciju.

Abdullah Abdullah, šef afganistanskog Izvršnog vijeća, na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak rekao je da će se uskoro sazvati hitan sastanak kako bi se odmah pokrenule sigurnosne akcije u Helmandu.

„Akcije će odbiti napad neprijatelja“, dodao je. 

Poziv na Facebooku

Mohammad Jan Rasoolyar, zamjenik guvernera pokrajine Helmand, pozvao je u nedjelju predsjednika Ghanija putem svog Facebook profila na hitnu intervenciju kako bi se spasila pokrajina koju su britanske i američke snage godinama pokušavale odbraniti.

“Znam da će vas iznošenje tog pitanja na društvenim mrežama mnogo razljutiti. Ali ne mogu više šutjeti… jer Helmand stoji na ivici. Devedeset ljudi je ubijeno u distriktima Gereshk i Sangin u posljednja dva dana”, napisao je.

Glasnogovornik predsjednika Sayed Zafar Hashemi kasnije je saopćio da je „predsjednik svjestan objave na Facebooku i poduzima potrebne radnje“.

Međutim, ministar odbrane u Kabulu ranije je negirao da će Helmand pasti i odbacio tvrdnje o 90 poginulih.

Lokalni zvaničnici podržali su navode Rasoolyara, rekavši da talibani napreduju u distriktima kao što je Sangin. 

„Te borbe između talibana i afganistanskih snaga traju već nekoliko dana. Talibani nisu daleko od toga da preuzmu cijelu pokrajinu“, rekao je za Al Jazeeru Ali Ahmad, stanovnik Lashkar Gaha.

„Vlada ne poduzima nikakve akcije. Da su to uradili ranije, situacija ne bi bila ovako loša“, dodao je. 

Pad Kunduza

Nedavno su talibani nakratko zauzeli sjeverni grad Kunduz, što je bila njihova najveća pobjeda u posljednjih 14 godina.

Pad Helmanda bio bi još jedan bolan udarac za zemlju koju podržava NATO u borbi da se zaustave nemiri.

Prije godinu dana misija NATO-a u Afganistanu, koju je predvodio SAD, prebačena je na vlasti te zemlje, sa savezničkim nacijama koje treniraju lokalne snage.

Američki predsjednik Barack Obama u oktobru je najavio da će hiljade vojnika SAD-a ostati u Afganistanu, čime je priznao da lokalne snage nisu spremne djelovati same, pišu agencije.

Kritike na društvenim mrežama

Rasoolyar je drugi zvaničnik koji je iskoristio društvene mreže da uputi poziv afganistanskim vlastima.

Šef špijunske agencije te zemlje podnio je ostavku ranije ovog mjeseca nakon što je na Facebooku kritizirao Ghanijev diplomatski potez u Pakistanu da ponovo pokrene mirovne pregovore s oružanom grupom.

Ostavka Rahmatullaha Nabila otvorila je pitanja o krizi vodstva u Afganistanu dok talibani ponovo pokreću napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije