Amerikanci se boje usamljenih vukova

Obama je rekao da nema kredibilnih terorističkih prijetnji protiv SAD-a (AP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama rekao je da je terorizam ušao u novu fazu nakon masakra u San Bernardinu, jer se uključuju usamljeni napadači, “usamljeni vukovi”, koji nikoga ne kontaktiraju, ne upućuju prethodne prijetnje, ne izazivaju sumnju svojim ponašanjem. Američka vlada je zabrinuta da građani ne počnu paničiti, a istovremeno je svjesna da trebaju biti pažljivi.

Predsjednik SAD-a Obama je rekao da “nema specifičnih, kredibilnih terorističkih prijetnji protiv SAD-a”. Izjavu je dao nakon sastanka o protuterorističkim mjerama s čelnicima obavještajnih i sigurnosnih agencija. Kazao je da čine sve što mogu da teroristi ne uđu na američko tlo.

“Nećemo dozvoliti da budemo terorizirani i živimo u strahu”, poručio je Obama, želeći građanima dati do znanja da vlada poduzima sve potrebne sigurnosne mjere, posebno u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

U anketi ABC-a 22 posto ispitanika smatra da američka vlada može zaustaviti napade takozvanih usamljenih vukova, dok njih 72 posto smatra da to neće moći učiniti.

Jedan od poteza na koje se odlučila vlada u Washingtonu jeste zaoštravanje kontrole ulaska u Ameriku građanima onih zemalja kojima nije potrebna viza. Sada će morati proći kroz proces intervjua u američkim konzulatima prije nego što mognu doći u SAD.

“Možemo očekivati da će američka vlada više pozornosti posvetiti tehnologiji, praćenju društvenih mreža, kako bi našli učinkovit način dešifriranja kodova kojima se napadači služe u međusobnom komuniciranju preko interneta”, javlja iz Washingtona Al Jazeerin dopisnik Ivica Puljić.

Društvene mreže kao alat regrutacije

Direktor Federalnog istražnog biroa James Comey kaže da je grupa Islamska država Irak i Levant usavršila upotrebu društvenih mreža za poticanje pristalica na napade.

Ta oružana grupa je “revolucionirala terorizam” tako što je putem društvenih mreža potaknula individualne napade manjeg intenziteta širom svijeta, izjavio je.

Comey je dodao da FBI trenutno vodi “stotine” istraga u svih 50 saveznih država o mogućim napadima inspiriranim ISIL-om.

Prema njegovim riječima, nema dokaza da je par koji je 2. decembra ubio 14 ljudi u Kaliforniji bio dio organizirane ćelije ili uopće u kontaktu sa borcima izvan SAD-a.

Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (29) “podržavali su džihad i mučeništvo u privatnoj komunikaciji, ali nikada na društvenim mrežama”, rekao je Comey.

Izvor: Al Jazeera