Sedamnaest Saudijki izabrano u lokalnu vlast

Najmanje 17 žena osvojilo je zastupnička mjesta u budućim općinskim vlastima u Saudijskoj Arabiji, nakon što je prvi put u povijesti ženama u toj državi omogućeno sudjelovanje na izborima.

Žene su izabrane u lokalne parlamente, no radi se o preliminarnim rezultatima, jer se glasovi još uvijek prebrojavaju i u nedjelju.

Jedna od izabranih žena je i Salma bint Hizab al-Oteibi, buduća članica lokalnog parlamenta u Madrakahu, na području Meke, potvrdila je službena novinska agencija SPA, pozivajući se na predsjednika izborne komisije Osamu al-Bara.

Ograničena prava žena

Lokalni izbori održani u subotu ocijenjeni su kao povijesni, iako im se odazvalo samo 25 posto birača, javio je Al Jazeerin reporter Saad al-Saadi.

“Činjenica je i da je ovo tek treći put da su saudijski građani izašli na izbore, što dokazuje da još uvijek imaju malo iskustva s izbornim procesom”, javio je Al-Saadi.

Prvi lokalni izbori održani su 2005. godine, a drugi 2011. godine, no žene nisu niti jednom sudjelovale u izbornom procesu.

Ženama je u tom konzervativnom kraljevstvu zabranjena vožnja automobila, moraju hodati pokrivene kad su u javnosti, a Saudijska Arabija je posljednja država u svijetu koja je ženama dala pravo glasa.

“Sretna sam zbog toga što sam mogla glasati prvi put u životu”, rekla je jedna žena, koja je odbila reći svoje ime, tiskovnoj agenciji DPA.

“Obavila sam svoje izborno pravo i jako sam optimistična u pogledu svijetlije budućnosti za žene u našoj domovini”, poručila je Saudijka Najla Harir.

Hatoon al-Fassi, književnik i aktivist saudijskog Savjetovališta za prava žena, objavio je na Twitteru: “Ovo je novi dan. Dan saudijske žene.”

Glasanje za 284 lokalna vijeća

Na izborima se glasalo za 284 lokalna vijeća, čije su ovlasti ograničene na poslove kao što su uređenje ulica, javnih vrtova i odvoza komunalnog otpada.

Osim 5.983 kandidata, za mjesta u lokalnim parlamentima kandidiralo se i 978 žena.

Od gotovo 21 milijuna stanovnika u Saudijskoj Arabiji, na izbore se prijavilo 1,35 milijuna muškaraca te samo 131.000 žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije