Obama i Netanyahu naglasili čvrste veze

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastali su se u Washingtonu.

To je njihov prvi susret od kada su svjetske sile, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, postigle dogovor o iranskom nuklearnom programu. 

Na ranije zahlađenje odnosa Washingtona i Tel Aviva utjecao je i stav Obamine administracije da Izrael mora ostati posvećen rješenju dvije države sa Palestinom.

Nedaleko od Bijele kuće održani su protesti podrške Palestini.

Na početku susreta dvojica lidera naglasili su čvrste veze dvije države.

Veliki dio razgovora bio je posvećen incidentima između Izraelaca i Palestinaca.

“Želim da budem veoma jasan da mi najoštrije osuđujemo palestinsko nasilje nad nedužnim građanima Izraela. I želim da ponovim još jednom svoje uvjerenje da Izrael ima ne samo pravo, već i obavezu da se brani. Razgovaraću sa premijerom o tome šta on misli kako možemo smiriti strasti između Izraela i Palestinaca, kako možemo da se vratimo putu ka miru, i kako možemo da omogućimo da se legitimne palestinske aspiracije ostvaruju kroz politički proces”, rekao je Obama.

Netanyahu je rekao: ”Želim da bude jasno da nikada nećemo odustati od naše nade za mir. I dalje smo posvećeni viziji mira dvije države za dva naroda, demilitarizovane palestinske države koja priznaje jevrejsku državu. Ne mislim da bilo ko sumnja u odlučnost Izraela da se brani od terora i razaranja, ali niko ne treba ni sumnjati da je Izrael spreman da se pomiri sa susjedima koji istinski žele mir sa nama”.

Vojna pomoć Izraelu

Netahyahu je ranije naglasio kako je bitno da SAD nastavi s vojnom pomoći Izraelu kako bi se on mogao braniti od “svake prijetnje”.  

Izrael i SAD trebaju se dogovoriti o budućem iznosu američke vojne pomoći vlastima Izraela, jer SAD finansira izraelski vojni budžet s gotovo 20 posto.

Sjedinjene Američke Države su od 2007. godine, u okviru desetogodišnjeg dogovora, izdvojile 30 milijardi dolara pomoći Izraelu, odnosno po tri milijarde dolara godišnje.

Obama je nedavno najavio da je spreman potpisati novi dogovor na isti period od deset godina. Za sada se ne zna o kojem je iznosu riječ, o čemu će se dogovoriti dvojica zvaničnika.

Izrael želi dobiti najmodernije borbene aviona F-35, što je najskuplji oružani program Pentagona. Za sada je naručio 33 takva aviona, a prva isporuka treba stići 2016. godine.

Odnosi SAD i Izraela, dugogodišnjih bliskih saveznika, zahladili su poslije neuspjeha izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora u aprilu 2014. godine.

Sastanak dolazi u trenutku rastućih tenzija između Izraelaca i Palestinaca. Obama i Netanyahu nisu razgovarali od oktobra 2014. godine, kada su izbile tenzije zbog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Izrael je osudio sporazum šest velikih sila, među kojima i SAD-a, s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, kojim je, u zamjenu za odustajanje od tog programa, Teheranu obećano postepeno ukidanje međunarodnih sankcija.

Netanyahu već godinama prijeti Iranu zbog tog spornog programa, a ta zemlja, koja ne priznaje postojanje Izraela, oduvijek je negirala da želi proizvesti atomsku bombu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije