SAD: Bomba uzrok pada ruskog aviona iznad Sinaja

Američki zvaničnici saopćili su da presretnuta obavještajna prepiska podržava teoriju da je bomba oborila avion iznad poluotoka Sinaj u Egiptu u subotu.

Američki i evropski zvaničnici upozorili su, međutim, da konačni forenzički dokaz da se avion srušio zbog bombe još nedostaje, kao i da još nije isključena mogućnost da je do pada došlo zbog mehaničkog kvara.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Reuters da postoje kontradiktorni obavještajni podaci o tome gdje je mogla da bude skrivena bomba u avionu.

Danas je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da će se obustaviti svi ruski letovi za Egipat.

“Ruski šef države prihvatio je preporuke” šefa ruskih tajnih službi (FSB) i “naredio vladi da razmotri mehanizme koji bi omogućili provedbu preporuka”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Čelnik FSB-a Aleksandar Bortnikov rekao je ranije kako bi Rusija morala obustaviti sve putničke letove u Egipat dok se ne sazna tačno što je uzrokovalo pad njenog aviona u subotu iznad Sinaja.

“Dok ne saznamo prave razloge za ono što se dogodilo, smatram da treba obustaviti ruske letove za Egipat”, kazao je čelnik FSB-a.

Britanski turisti se vraćaju iz Egipta

London je odobrio polijetanje aviona iz egipatskog ljetovališta Sharm el-Sheikha za Veliku Britaniju da bi se vratilo približno 20.000 britanskih državljana u zemlju, objavila je Kancelarija britanskog premijera.

Letovi su prekinuti u srijedu iz sigurnosnih razloga kada je Britanska vlada dobila obavještajne podatke koji ukazuju da je eksplozivna naprava mogla biti uzrok pada ruskog aviona u pustinji u Sinaju.

U padu ruskog aviona u subotu poginulo je 224 ljudi.

Odluka o prekidu letova donesena je kako bi se osigurali sigurnosni uvjeti za povratak britanskih građana, podsjeća agencija Beta.

“Vlada je odlučila u dogovoru sa aviokompanijama da letovi iz Sharm el-Sheikha za Veliku Britaniju mogu da se nastave u petak”, rekao je u saopćenju glasnogovornik britanskog premijera.

On je naveo da će putnici moći da nose samo ručni prtljag iz sigurnosnih razloga, a da će ostali prtljag biti prevezen odvojeno.

EasyJet je najavio da planira deset letova, Monarch pet, a Thomson je potvrdio da se priprema za letove ali nije naveo broj letova.

Letovi iz Velike Britanije za Sharm el-Sheikh i dalje ostaju u prekidu a britansko Ministarstvo vanjskih poslova ostavio je na snazi preporuku da se izbjegava svako putovanje avionom ka ili sa tog egipatskog aerodroma, dodao je glasnogovornik Downing Streeta.

On je rekao da se radi na tome sa Egipćanima da se što prije ponovo uspostavi redovan saobraćaj.

Uzroci pada 

Ogranak grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na Sinajskom poluotoku tvrdi da je oborio avion.

“Pokušajte dokazati da ga mi nismo oborili ili samo dokažite kako je pao. Mi smo ga oborili. Obznanit ćemo način na koji smo ga srušili kada to odlučimo”, poručio je ISIL.

Egipatska vlada to odbacuje, ali Vlada Velike Britanije kaže kako postoji mogućnost da je eksplozivna naprava srušila avion.

“Ne možemo kategorički reći zbog čega se ruski avion srušio, ali smo postali zabrinuti da je možda oboren eksplozivnom napravom. Sigurnost će uvijek biti prioritet i upravo zbog toga je premijer zvao [predsjednika Egipta Abdul Fattaha] Sisija da izrazi svoju zabrinutost”, rekao je Patrick McLoughlin, britanski ministar saobraćaja.

Glasnogovornik Kremlja to je odbacio kao “špekulacije” i dodao da se “bilo kakva teorija o tome šta se dogodilo može utvrditi samo kroz istragu”.

SAD tvrde da su njihovi sateliti otkrili povećanu temperaturu oko aviona neposredno prije pada.

Egipatska civilna avijacija kaže da nije primila pozive pilota u pomoć. Istražitelji i dalje analiziraju crne kutije iz aviona. 

Demonstracije protiv Sisija

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi boravi od srijede u trodnevnoj posjeti Londonu, gdje se u četvrtak sastao sa britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Blizu 200 ljudi je protestiralo ispred rezidencije premijera zbog Sisijevog dosijea o kršenja ljudskih prava, ali su brojniji bili oni koji su izražavali podršku egipatskom predsjedniku, prenosi AFP.

Policija je uklonila petoricu demonstranata protiv Sisija, koji su legli na trotoar, predstavljajući poginule u njegovim akcijama.

Blizu 300 pristalica egipatskog predsjednika nosilo je transparente na kojima je pisalo “Volimo te Sisi” i “Dobro došao Sisi”.

Ovo je prva Sisijeva posjeta Britaniji otkad je na čelu egipatske armije svrgao režima svog prethodnika Muhameda Mursija.

Izvor: Al Jazeera i agencije