Baoding, najzagađeniji grad na svijetu

Dok u Parizu traje samit o klimi, Kina je proglasila najviši nivo opasnosti od smoga.

Reporter Al Jazeere Adrian Brown posjetio je Baoding, najzagađeniji kineski grad i pokazatelj pogubnih posljedica industrijalizacije.

Ovaj grad na sjeveroistoku Kine tokom zime je uvijek bio tmurno mjesto. Sada još više, jer je kvalitet zraka u ovom industrijskom gradu upravo proglašen najgorim u toj zemlji i jednim od najgorih u svijetu.

U prvih pet mjeseci ove godine, samo je u šesnaest dana državna agencija za pitanja okoliša kvalitet zraka ocijenila „dobrim”.

„Ranije je zrak u Baodingu bio veoma čist. Kad sam bila dijete, nebo je bilo plavo. Ali danas je smog ozbiljan problem“, kaže jedna stanovnica.

„Nekada su zime bile veoma hladne, ali bilo je mnogo sunčanih dana. Sada se sunce jedva može vidjeti“, dodaje njen sugrađanin.

Više od 3.000 ljudi izgubilo posao

Tako je bilo i dok je ekipa Al Jazeere boravila u gradu.

Zvaničnici su ove godine objavili „rat zagađenju” i već su donijeli niz mučnih odluka.

„Centralna vlada je zatvorila jednu fabriku kako bi smanjila zagađenje, zbog velike količine otpadnih voda i emisije štetnih plinova. Sada moramo naći novu lokaciju za fabriku“, kaže stanovnik ovog grada.

„Više od 3.000 muškaraca i žena izgubilo je posao u maju, kad je Vlada naredila zatvaranje ovog postrojenja. Riječ je o jednom od najvećih proizvođača poliestera u regionu, ali, prema tvrdnjama vlasti, i o jednom od najvećih zagađivača“, izvještava reporter Al Jazeere.

Zagađenje je u ovom gradu osjetljivo pitanje, ali ima naznaka da stanovnici Baodinga žele to promijeniti.

Najveći proizvođač solarnih ploča na svijetu

Grad je postao centar razvoja ekološki čiste tehnologije i sjedište najvećeg proizvođača solarnih ploča na svijetu koje se već mogu vidjeti na gradskim ulicama.

„Dajemo veliki doprinos lokalnoj ekonomiji. Imamo više od 20.000 zaposlenika, otvorili smo veliki broj radnih mjesta za lokalne stanovnike“, kaže Wang Zhixin iz kompanije Yingli Solar.

Ipak, ni ova tehnologija nije potpuno čista. Za rad mašina koje proizvode solarne ploče, potrebne su velike količine struje – koja se dobija sagorijevanjem uglja.

„I dalje nam je za proizvodnju potrebna struja, koja se dobija iz tradicionalnih elektrana koje koriste ugljen. Ali naša kompanija je odgovorna – adekvatno pohranjujemo otpadne vode i pratimo emisiju štetnih plinova“, dodaje Zhixin.

Prvi korak je učinjen, ali prelazak Kine na ekološki čistu energiju vjerovatno će potrajati.

Izvor: Al Jazeera