Na maratonu u Havani 1.500 stranaca

Kako Kuba postepeno normalizira odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ovu karipsku državu posjećuje sve veći broj stranih turista. To se može vidjeti i na Marabani, godišnjoj utrci koja se održava na ulicama Havane. Ove je godine trkača iz drugih država više nego ikada.

Ovdje su došli s krajnjeg istoka Kube kako bi trčali. Turisti su dva-tri dana dok čekaju na početak najveće utrke na Kubi. Mnogi samo žele sudjelovati, ali Yueleidys već četiri godine zaredom na polumaratonu stiže treći.

“Cilj mi je da poboljšam svoje najbolje vrijeme i da stignem drugi”, kaže Yuleidys Lao, kubanski trkač.

Kubanski atletičari, u odnosu na natjecatelje iz drugih država, suočavaju se s brojnim preprekama.

“Glavni razlog što trčanje nije popularniji sport na Kubi su tenisice. Treba nam bolja obuća za trčanje. Trkačima treba pouzdanija obuća”, rekao je trkač Yuniel Gonzalez.

Blagoslovljena utrka

Mogu samo zavidjeti bogatijim trkačima iz drugih država, poput Grega Boldingera koji je prije dvije sedmice istrčao Njujorški maraton, a sada je došao trčati i na Kubi.

“Trčim kako bih doživio grad, kulturu i ovaj narod. To je najvažnije”, kazao je američki trkač Greg Baldinger.

Utrka je počela rano ujutro. Blagoslovili su je pripadnici kubanskog religioznog pokreta Santerija. Neki trče kako bi pobijedili, drugi da bi učestvovali. No, svi ćemo mi trčati istim ulicama, sve će nas pržiti isto vrelo havansko sunce. Nikad veći broj stranaca – 4.700 učesnika na stazi dugoj 21, odnosno 42 kilometra.

Trči se pored historijskih spomenika. Među učesnicima je 1.500 stranaca, a trećina su Amerikanci. Prije ponovne uspostave diplomatskih odnosa početkom ove godine, to je bio gotovo nezamisliv prizor.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera