Procurili podaci o ruskom nuklearnom torpedu

Torpedo je označen kao samohodno podvodno vozilo s dužinom kretanja od 10.000 kilometara (Screenshot)

Kremlj je u četvrtak potvrdio da su greškom procurili neki tajni podaci kada su ruske TV-stanice objavile sliku nacrta nuklearnog torpeda, namijenjenog za obalsku borbu protiv neprijatelja.

Za vrijeme sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina s oficirima u Sočiju, gdje se raspravljalo o razvoju ruskih vojnih potencijala, neke TV-ekipa bile su u mogućnosti “uhvatiti” snimke dokumenta koji nije bio za javno objavljivanje.

Prezentacija crteža nove nuklearne podmornice pokazuje da je ona osmišljena da zaobiđe radare NATO-a i sve sisteme proturaketne odbrane, kao i da napravi štetu na postrojenjima na neprijateljskoj obali.

Podvodno vozilo

U fusnoti je napisano da bi detonacija radioaktivnog torpeda izazvala radioaktivnu kontaminaciju na velikom području, što bi osiguralo da se ono ne koristi za vojne, ekonomske i druge aktivnosti dugo vremena.

Prema nejasnim informacijama uz slajd, torpedo je označen kao samohodno podvodno vozilo s dužinom kretanja od 10.000 kilometara i funkcioniranjem na dubini od 1.000 metara.

Ostalo je nejasno razvija li se takav sistem zaista ili je samo hipotetička pretpostavka, prenosi Russia Today.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitri Peskov je potvrdio da su na snimcima procurili neki tajni podaci i da su zato povučeni s internetskih stranica tih televizija.

Izvor: Agencije