Austrija razbila lanac trgovine ljudima

Austrija je postala velika tranzitna ruta za stotine hiljada izbjeglica i migranata (EPA)

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije, Johanna Mikl-Leitner, izjavila je da je policija ove europske države uspjela prekinuti lanac trgovine ljudima za koji se sumnja da je prokrijumčario 1.800 ljudi na austrijsku teritoriju od februara.

Prema njenim riječima, uhapšeno je 11 od ukupno 17 osumnjičenih osoba iz lanca krijumčara, prenosi Anadolija.

Mikl-Leitner je kazala kako su osumnjičeni krijumčarili izbjeglice i migrante u Austriju iz Srbije kroz Mađarsku, naplaćujući svakoj osobi između 200 i 300 eura.

Prema procjeni austrijske policije, članovi lanca krijumčara su na ovaj način zaradili oko pola miliona eura.

Ministrica Leitner je kazala kako se među uhapšenima nalazi i osoba za koju se sumnja da je vođa ove grupe krijumčara.

Za osumnjičenim koji su izvan dosega policije izdati su međunarodni nalozi za hapšenje. 

Zaplijenjeni transportni kombiji

Policija je do sada zaplijenila blizu 50.000 eura te šest kombija koji su korišteni pri transportu izbjeglica i migranata. U svakom se moglo prevoziti 10 do 15 osoba.

Banda je također koristila drugo vozilo da ide ispred kombija kako bi provjerili da li je sigurno putovati, te iznajmila stanove u Beču kako bi se vozači mogli odmarati između „tura“, izjavio je šef policije Donje Austrije Franz Prucher.

Austrija je postala velika tranzitna ruta za stotine hiljada izbjeglica i migranata koji su se ove godine iz Afrike i sa Bliskog istoka zaputili ka centralnoj i sjevernoj Europi, prenosi AFP.

Vlada i službe sigurnosti ove države su pojačale kontrole kako bi pronalazili trgovce ljudima nakon što su pronađena tijela 71 izbjeglice (među kojima je bilo i djece) koji su preminuli u napuštenom kamionu na autoputu blizu Beča u augustu.

„Trgovci ljudima će nam sigurno u narednim mjesecima zadavati dosta posla“, kazala je Mikl Leitner, te pozvala Europsku uniju da uspostavi „legalne izbjegličke rute ka Europi“.

Izvor: Agencije