Sirijci se vraćaju kući iz Jordana

Raste broj osoba koje napuštaju izbjegličke kampove u Jordanu, u potrazi za boljim uvjetima. Ima i onih koji se odlučuju vratiti u Siriju uprkos ratnim djelovanjima.

Kamp Zaatari u Jordanu dom je za 80.000 sirijskih izbjeglica. Pojedini su tu već četiri godine. Od početka sirijske krize u kampu je boravilo više od 430.000 osoba.

Najveći broj prinuđen je koristiti usluge humanitarnih organizacija, ali i ta pomoć je sve manja. Zbog smanjene humanitarne pomoći, raste broj izbjeglica koje se odlučuju vratiti u domove iz kojih su pobjegli pred ratom u Siriji.

“Nemamo izbora. Da imam novac, nikada ne bih poslao porodicu natrag u Siriju. Prisiljeni smo vratiti se nazad”, kazao je jedan od izbjeglica.

Pojedine izbjeglice odlučuju se za drugu destinaciju. Uglavnom odlaze u Tursku.

Napuštanje kampa

“U posljednje vrijeme raste broj izbjeglica koje napuštaju kamp. Dnevno odlazi od 150 do 200 osoba. Prema podacima, stotinjak izbjeglica svake sedmice napusti Jordan preko zračne luke u Ammanu. Uglavnom odlaze u Tursku”, kazao je Hovig Etyemezian , menadžer UNHCR-a kampa Zaatari.

Iz UNHCR-a iznose neke od razloga zašto izbjeglice napuštaju prihvatne kampove u Jordanu.

“Smanjenje humanitarne pomoći u posljednjih nekoliko mjeseci glavni je razlog zašto napuštaju kamp. Drugi razlog je otvoren put ka Evropi, u koju izbjeglice žele otići”, pojasnio je Etyemezian.

Visoki komesarijat za izbjeglice nedavno je zatražio više od 120 miliona dolara hitne pomoći, koja bi trebala osigurati osnovne uvjete za život izbjeglica.

Odluka UN-a da, zbog nepovoljne političke situacije, suspendira humanitarne aktivnosti u Siriji dodatno će otežati svima koji direktno zavise od humanitarne pomoći.

Izvor: Al Jazeera