Erdogan: Turska i EU će slomiti kičmu terorizmu

Recep Tayyip Erdogan je indirektno kritizirao EU zbog odnosa prema izbjeglicama (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak, tokom posjete Briselu, da je Turska spremna na saradnju s Evropskom unijom “kako bi se slomila kičma teroristima iz organizacije Islamska država [Irak i Levant], ali i kurdskim separatistima”.

“Budućnost EU-a se ne može zamisliti bez Turske”, rekao je on nakon razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i dodao da članstvo Turske u EU ostaje strateški cilj njegove države.

Erdogan se založio za bližu saradnju Brisela i Istanbula u rješavanju izbjegličke krize i borbi protiv terorizma.

“Mi se ne borimo protiv bilo koje etničke grupe, nego protiv terorista koji su okrvavili ruke”, kazao je on novinarima, svrstavajući ISIL i kurdske separatiste u istu kategoriju.

“Nema dobrih i loših terorista, a kurdskim teroristima se ne smije dozvoliti da se skrivaju iza borbe protiv ISIL-a”, rekao je turski predsjednik, kritizirajući one članice EU-a koje im pružaju podršku.

Otvorena vrata izbjeglicama

Veći dio razgovora dvojice zvaničnika bio je posvećen problemu izbjeglica, a Erdogan je indirektno kritizirao EU zbog odnosa prema njima, ukazujući da je Turska u protekle četiri godine primila oko 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka, dok ih je u EU ušlo deset puta manje.

“Mi smo tim ljudima otvorili naše domove i naša srca, bez bilo kakve diskriminacije, bez obzira da li su u pitanju muslimani, kršćani ili Jazidi”, kazao je i najavio da će Turska nastaviti voditi takvu politiku.

Kazao je da je Turska do sada uložila osam milijardi dolara za zbrinjavanje izbjeglica, a da je trend neodrživ ukoliko i dalje bude izostajala podrška iz ostatka međunarodne zajednice.

“Ne smije se zaboraviti da mi u Turskoj zbrinjavamo izbjeglice u ime Evrope i cijele međunarodne zajednice. Od Evrope i međunarodne zajednice očekujemo realnu podjelu odgovornosti”, kazao je Erdogan.

Dodao je da Turska nije mogla vratiti izbjeglice sa granice i poslati ih u smrt u ratom zahvaćenoj Siriji, a brojka od 60.000 spašenih izbjeglica u Sredozemnom moru govori da i turske pomorske snage ulažu maksimum u tom kontekstu.

Kritike Rusiji

Turski predsjednik se založio za uspostavljanje zone zabrane letova iznad Sirije i stvaranje zaštićenih područja, kao i za obuku i naoružavanje umjerenih protivnika sirijske vlasti.

Tusk je kazao da “EU mora bolje kontrolirati svoje granice” i da to očekuje i od Turske.

Kritizirao je Rusiju zbog nedavnih incidenata u turskom zračnom prostoru, kao i zbog angažiranja avijacije na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Konflikt u Siriji se ne može riješiti ruskim bombardiranjem legitimnih opozicionih snaga”, rekao je on.

Turski predsjednik boravi u posjeti Briselu, gdje je posjetio Evropski parlament, belgijski Federalni parlament i obratio se učesnicima biznis foruma, koji je organizirala Federacija belgijskih privrednika, javlja Anadolija.

Tokom posjete EP-u, Erdogan se sastao s predsjedavajućim ove institucije Martinom Schulzom i izrazio zadovoljstvo da u svojstvu predsjednika Turske boravi u prvoj zvaničnoj posjeti belgijskoj prijestonici i jednoj od temeljnih institucija EU-a.

Važna saradnja Turske i EU

Na početku sastanka Erdogan je izrazio uvjerenje da je EP jaka institucija, koja može doprinijeti intenziviranju odnosa između Turske i EU-a, a sastanak je nastavljen bez prisustva predstavnika medija.

Erdogan je predvodio visoku tursku delegaciju i u posjeti Federalnom parlamentu Belgije, gdje se sastao s predsjedavajućim ove institucije, predsjednicom belgijskog Senata Christine Defraigne.

U obraćanju na biznis forumu Federacije belgijskih privrednika, Erdogan je istakao da je priključivanje EU najvažniji i strateški cilj Turske na međunarodnom političkom poligonu.

Ukazujući na krize u regiji, on je kazao da je saradnja na poljima sigurnosti i diplomatije potrebnija nego ranije te dodao da je saradnja Turske s EU-om od ključne važnosti za borbu protiv terorizma.

Izvor: Agencije