Nekoliko poginulih, spašene stotine izbjeglica nakon brodoloma

Otok Lesbos, koji se nalazi na manje od 10 kilometara od turske obale na sjeveru Egejskog mora, primarna je ruta hiljada izbjeglica (EPA)

Najmanje troje izbjeglica se utopilo, dok je grčka obalna straža spasila njih 242 kada je drveni izbjeglički brod potonuo sjeverno od otoka Lesbos u srijedu, javljaju vlasti, a prenose agencije.

„Nemamo jasnu sliku o tome koliko se još osoba vode kao nestali“, kazala je glasnogovornica obalne straže, javlja agencija Reuters.

Tijela tri osobe, dva dječaka i muškarca su pronađena, a u toku je intenzivna i opsežna potraga za drugim nastradalim osobama u tom području.

Grčke vlasti navode kako je danas najmanje pet osoba, od čega četvoro djece, izgubilo živote na Egejskom moru.

Obalna straža navodi kako su se dvoje djece i muškarac utopili u jednoj nesreći, dok je u odvojenom incidentu poginula petogodišnja djevojčica kod otoka Samosa.

Najveća kriza

Otok Lesbos, koji se nalazi manje od 10 kilometara od turske obale na sjeveru Egejskog mora, primarna je ruta hiljada izbjeglica koje ulaze u Europsku uniju ove godine.

Više od 500.000 izbjeglica i migranata je ušlo na grčku teritoriju preko otoka ove mediteranske države tokom 2015. godine.

Riječ je o najvećoj humanitarnoj krizi kontinenta u proteklim decenijama.

Izvor: Agencije