Blair se izvinio za greške u Iraku

Tony Blair se izvinio zbog nekih grešaka u planiranju rata u Iraku (EPA)

Bivši britanski premijer Tony Blair izvinio se zbog grešaka koje je koalicija sa Sjedinjenim Američkim Državama napravila tokom rata u Iraku 2003. godine i priznao djelomičnu odgovornost za uspon grupe Islamska država Irak i Levant, ali i naglasio da ne žali zbog svrgavanja sa vlasti Saddama Husseina.

“Ima elemenata istine u tvrdnjama da je rat u Iraku izazvao pojavu ISIL-a. Oni među nama, koji su uklonili Husseina, snose dio odgovornosti za situaciju u Iraku danas”, naveo je Blair u intervjuu za CNN.

Uspon ISIL-a

Blair se izvinio zbog nekih grešaka u planiranju, kao i grešaka u njihovom razumijevanju onoga što će se dogoditi kada su uklonili Husseinov režim, ali i naglasio da teško može da se izvini za uklanjanje Saddama Husseina, jer bi Irak u suprotnom postao ono što je Sirija danas.

Na pitanje da li je rat bio glavni uzrok uspona ISIL-a, Blair je odgovorio: ”Mislim da postoje elementi istine u tome”.

“Današnji Irak je i dalje pod jakim pritiskom sektaških tenzija i bori se sa prijetnjom ISIL-a, sunitskih ekstremističkih grupa koje su nametnule svoju brutalnu vladavinu u značajnim dijelovima na sjeveru i zapadu zemlje”, rekao je Blair.

“Naravno, ne možete da kažete da oni od nas koji su uklonili Saddama 2003. godine ne snose bilo kakvu odgovornost za stanje u 2015., ali važno je da shvatimo da Arapsko proljeće koje je počelo 2011. godine, takođe ima svoj uticaj na Irak danas i da je ISIL zapravo došao do izražaja iz njihove baze u Siriji, a ne u Iraku”, zaključio je Blair.

Izvor: Agencije