Pakistan ne odustaje od nuklearnog oružja

Protekle dvije godine Pakistan je testirao nuklearno oružje koje ima u dometu Indiju (EPA)

Pakistan ne pristaje na ograničenja u korištenju taktičkog nuklearnog oružja i takvu će poruku ove sedmice američkom predsjedniku Baracku Obami prenijeti pakistanski premijer Nawaz Sharif, kazali su zvaničnici te zemlje.

Pakistan je uvjeren da nuklearno oružje ograničene snage može odvratiti iznenadne napade većeg susjeda Indije koja također posjeduje nuklearno oružje.

No, SAD je zabrinut da bi taktičko nuklearno oružje moglo dodatno destabilizirati ionako nestabilnu regiju zbog toga što se za manjim nuklearnim oružjem lakše posegne u konvencionalnom ratu.

Sharif i Obama trebali bi se sastati u Bijeloj kući. Obamina administracija priprema se prodati osam borbenih aviona F-16 Pakistanu kako bi osnažila odnose dvije zemlje uprkos  zabrinutosti Washingtona zbog rastućeg nuklearnog arsenala Pakistana, kažu američki izvori.

Prodaja aviona, koju bi Kongres mogao blokirati, predstavljala bi simbolični korak s obzirom na to da Pakistan posjeduje veliku flotu vojnih aviona.

Pakistan želi imati slobodne opcije

SAD želi da se Pakistan obaveže da neće koristiti taktičko nuklearno oružje ali Islamabad želi imati otvorene opcije kao metodu odvraćanja eventualnog napada Indije, kazala je Maria Sultan, voditeljica instituta za stratešku stabilnost u južnoj Aziji.

Američki državni sekretar John Kerry susreo se u srijedu s Sharifom, ali glasnogovornik State Departmenta John Kirby nije želio odgovoriti da li je razgovarano o američkoj inicijativi za ograničavanje pakistanskog nuklearnog oružja.

“Normalizacija odnosa Pakistana i Indije ključna je za obje države i za regiju”, kazao je.

Protekle dvije godine Pakistan je testirao nuklearno oružje koje ima u dometu Indiju kao i rakete s nuklearnim punjenjem kojima može gađati indijske kopnene snage u slučaju da uđu u Pakistan. Ta zemlja radi i na razvoju nuklearne podmornice.

Izvor: Agencije