Juncker: Ne pišimo pjesme, pomozimo izbjeglicama

Članice Evropske unije obećale su dati 2,3 milijarde eura pomoći za izbjeglice (AP)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Evropu da hitno pomogne zemljama suočenima s izbjegličkom krizom, osuđujući zemlje članice koje nisu ispunile svoja obećanja.

“Migrantska kriza koju proživljavamo neće završiti do Božića. To je kriza koja će potrajati i mi moramo dugoročno djelovati”, rekao je Juncker na kongresu Evropske narodne stranke u Madridu, prenosi Hina.

“Potrebne su nam vrijednosti srca, koje često zaboravljamo. Moramo biti svjesni svoje odgovornosti”, dodao je, pozivajući na novo “bratstvo” s Afrikom i provedbu već donesenih odluka kada je riječ o humanitarnoj pomoći.

“Nemojmo pisati pjesme, niti davati obećanja, djelujmo, jer je to hitno potrebno”, rekao je, podsjetivši da su članice EU-a obećale dati 2,3 milijarde eura pomoći, a do sada su isplatile samo 275 miliona eura.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u svom se obraćanju zauzeo za odlučniji stav Evrope.

“Izgubili smo sposobnost zaštite naših granica”, kazao je bivši poljski premijer.

Razdvajanje izbjeglica od mirganata

“Moramo prekinuti beskorisne rasprave između onih koji žele braniti granice (…) i pobornika solidarnosti i otvorenosti”, dodao je, aludirajući na njemačku kancelarku Angelu Merkel i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji su ga slušali.

“Obični građani spremni su i žele primiti izbjeglice, ali istovremeno očekuju da njihovi čelnici ispune svoje dužnosti kao javne vlasti”, dodao je.

Evropska narodna stranka je na kongresu, među ostalim, usvojila rezoluciju o migraciji, u kojoj poziva na jačanje kontrole evropskih kopnenih i morskih granica.

Rezolucija poziva na reviziju Dablinskog sistema azila i, dugoročno, cjelovitu reformu evropskog sistema azila.

Stranka se, također, zauzima za razdvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata prije nego stignu u EU, politiku legalne migracije, koja bi se zasnivala na potrebama tržišta rada, te reviziju evropske direktive o okupljanju porodica.

EPP će svoje prijedloge iznijeti na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a 9. novembra te na sastanku evropskih ministara vanjskih poslova iduće sedmice.

Izvor: Agencije