Djeca u redovima talibana ginu u borbi

Najmanje desetero djece je poginulo u borbama u Kunduzu, saznaje UN (Reuters)

Razgovarala: Priyanka Gupta

Snage afganistanskih talibana povukle su se iz strateškog sjevernog grada Kunduza nakon dramatične opsade krajem prošlog mjeseca nakon koje su uslijedile dvije sedmice žestokih borbi protiv snaga vlasti ove azijske države.

Iako je oružana grupa zauzela grad za tri dana, u nasilju je poginuo ili nestao veći broj civila, dok su na stotine iseljene.

Brzo povlačenje talibana nakon prvog simboličnog osvajanja grada u četrnaest godina bilo je obilježeno žestokim borbama, u kojima su djeca silom slana na prve borbene linije.

Afganistanska djeca platila su veliku cijenu u ratu tokom proteklih nekoliko godina. Samo u prvoj polovini ove godine, broj djece žrtava dostigao je rekordne razmjere otkako je 2009. godine uspostavljen UN-ov Mehanizam za monitoring i izvještavanje.

Novinarka Al Jazeere razgovarala je sa Leilom Zerrougui, specijalnom predstavnicom UN-a za djecu i oružane sukobe, a koja kaže kako postoje navodi da su talibani koristili čak i desetogodišnjake u borbama u Kunduzu.

Al Jazeera: Kako su talibani regrutirali i koristili djecu na prvim borbenim linijama u Kunduzu?

Zerrougui: Informacije koje smo dobili navode da djeca nisu samo regrutirana i korištena u borbama, što je nešto potpuno neprihvatljivo, već i da je riječ o jako visokim brojkama poginule i ranjene djece u borbama. Pristup ovim područjima je jako težak, no koliko je nama poznato, najmanje desetero djece je poginulo u borbama u Kunduzu, dok ih je 53 ranjeno.

Al Jazeera: Koje vrste kršenja prava djece su bile prisutne od početka talibanske ofanzive u Kunduzu?

Zerrougui: Talibani već dugo regrutiraju djecu. Prema informacijama koje mi imamo iz Kunduza, desetogodišnjaci su bili prisilno regrutirani i korišteni u borbama u Kunduzu.

Ranije smo također imali informacije o otmicama djece koja su bila primorana da postavljaju improvizirane eksplozivne naprave (IED). Djeca su korištena i kao bombaši-samoubice te kao špijuni gdje su bili u opasnosti da ih ubije druga strana.

U Kunduzu, Talibani su za svoje ciljeve koristili djecu od 10 do 15 godina i mnogi od njih su bili u borbama, navode svjedoci, no mi ne možemo trenutno potvrditi tačne brojke.

Al Jazeera: Talibani su se trenutno povukli, no još postoje strahovi da će se vratiti. Kako ova nesigurnost utječe na obrazovni i zdravstveni sistem u Kunduzu? Kako su djeca pogođena?

Zerrougui: U svakom sukobu djeca čine skoro polovinu populacije izbjeglica i raseljenih. U Kunduzu je zatvoreno najmanje 500 škola, što je utjecalo na više od 300.000 djece. Djeca čine većinu među 10.000 porodica koje su raseljene zbog neprijateljstava.

Kada imate sukob u svom području, nećete poslati djecu u škole. Prvi na meti su učitelji, djeca su raseljena i strah živi u njima. Sukob ima dugoročne posljedice ukoliko se brzo ne uspostavi red i zakon, jer ako nije tako, onda oružane grupe preuzmu kontrolu nad školama ili ih okupiraju.

Al Jazeera: Američki Pentagon je saopćio kako će isplatiti odštetu porodicama osoba koje su poginule u zračnom udaru američkih aviona na bolnicu Ljekara bez granica u Kunduzu. Predsjednik Barack Obama se izvinio, što je rijetkost. Organizacija je zatražila nezavisnu istragu, uz navode da je napad predstavljao kršenje Ženevskih konvencija. Koji je stav Vašeg ureda?

Zerrougui: Veoma je važno da je predsjednik Obama preuzeo odgovornost i jasno istakao kako će žrtvama biti isplaćena odšteta. To je važno i dobar primjer koji pokazuje da ako se nešto desi, Vlada preuzima odgovornost i ispravlja ono što treba da se ispravi. No, također je važna prevencija, kako se prekršaji iz Kunduza ne bi ponovili. Mora se provesti istraga i važno je da ona bude nepristrana, nezavisna, efikasna i pravovremena.

Izvor: Al Jazeera