Uznemirujući snimci napada u Parizu: Identificirani napadači

Francuska policija je identificirala trojicu osumnjičenih za napad na redakciju satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo, u kojem je ubijeno 12 ljudi, prenose francuski mediji.

Četiri karikaturista, uključujući i urednika francuskog lista, dvojica policajaca te još šestero ljudi ubijeno je su kada su trojica maskiranih muškarca, naoružana automatskim puškama Kalašnjikov i bacačem raketa, otvorila vatru na redakciju u Parizu u srijedu, kazali su tužitelji.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Pariza kako su napadači navodno muškarci stari 18, 32 i 34 godine.

Dvojica muškaraca u tridesetim godinama su braća, francuski državljani iz Pariza, dok je 18-godišnjak beskućnik, o kojem se malo zna.

Napadači su u bjekstvu, a u Parizu, kao i u drugim francuskim i svjetskim gradovima, u srijedu navečer održani su skupovi podrške na kojima su se okupili deseci hiljada ljudi.
 
“U potragu su uključene i posebne protuterorističke jednice, a napadače traži gotovo 3.000 policajaca”, javila je Drlja.

Lokalne vlasti su saopćile kako je u napadu u Parizu ranjeno 11 osoba, od kojih su četiri u teškom stanju, javlja AFP.

Pravni zastupnik magazina potvrdio je kako je ubijeno četvero karikaturista, među kojima je i urednik lista Stephane Charbonnier, poznatiji kao Charb.

Karikaturisti poznati kao Cabu, Tignous i Wolinski su također ubijeni u napadu, prenosi informacije sudskog izvora informativna agencija AFP.

Pariški tužilac je naveo da je jedan od ubijenih policajaca bio 42-godišnji Ahmed Merabet.

On je ubijen ispred zgrade nakon što je naišao na napadače tokom redovnog patroliranja. Trenutno nije poznato da li je to isti policajac koji je ubijen izbliza, što su zabilježili amaterski videosnimci.

“On je imao suprugu”, kazao je dužnosnik sindikata policije Rocco Contento. “Svi smo izuzetno šokirani”.

Drugi ubijeni policajac je 49-godišnji Franck D.

Francuski mediji javljaju da on bio član posebne jedinice za zaštitu koja je dodijeljena Stephaneu Charbonnieru. Njegove kolege su listu Le Figaro kazali da je imao malu kćerku.

Hollande pozvao na jedinstvo

Francuski predsjednik Francois Hollande je u televizijskom obraćanju javnosti pozvao na jedinstvo zemlje.

“Mi moramo biti svjesni da je naše najveće oružje naše jedinstvo. To je naša najveća snaga. Jedinstvo svih naših sugrađana nasuprot svih ovih izazova. Ništa nas ne može podijeliti i ništa nas ne smije suprotstaviti jedne drugima. Ništa nas ne smije razdvojiti”, kazao je Hollande. 

On je dodao da je nužno da se zaštite javna mjesta, te su stoga raspoređene snage na lokacije koje bi mogle biti prvo napadnute.

Predsjednik Francuske je dodao da su ”ubijeni heroji Republike”, te je stoga naredio da sutra bude Dan žalosti. Hollande je dodao da će u 12 sati biti minuta šutnje, a da će naredna tri dana zastave biti na pola koplja.

Hollande je rekao da Francuska mora reagirati na odgovarajući način. “Moramo prvo pronaći počinioce ovih djela, uhapsiti ih, suditi im, a zatim ih strogo kazniti.

Francuski predsjednik se ranije obratio medijima ispred redakcije napadnutog lista i kazao je kako je riječ o terorističkom napadu te da su ga izveli barbari.

‘Napad na slobodu govora’

“Ovo je napad na slobodu govora”, dodao je.

“Svi naši resursi bit će angažirani kako bismo našli počinioce ovog teškog krivičnog djela. Postarat ćemo se da budu kažnjeni za počinjeno barbarstvo. Sve službe, svi resori Ministarstva unutrašnjih poslova su na raspolaganju. Također, pokrenuli smo jedan od naših kriznih planova za ovu vrstu terorističkog napada, a plan će koordinirati sve različite snage”, poručio je Bernard Cazeneuve, ministar unutrašnjih poslova Francuske.

Cazeneuve je dodao da su napad izvela trojica napadača.

Direktor američke savezne policije FBI James Comey rekao je da agencija sarađuje s francuskim snagama sigurnosti u svrhu privođenja odgovornih za napad.

Policija je saopćila da su svjedoci kazali da je jedna osoba bila vozač, dok su druga dvojica izvela sami napad. 

Napadači su se poslije pucnjave u redakciji sukobili i s policijom i na jednom amaterskom snimku se vidi kako hladnokrvno pucaju u glavu ranjenom policajcu koji leži na ulici.

Potom su uspjeli da pobjegnu vozilom Citroen koje ih je čekalo, oborivši pritom jednog pješaka.

Prema izvještajima lista Parisien, u sjevernom dijelu Pariza su ostavili Citroen i ukrali Renault Clio i Ford Tranzit, kojima su pobjegli.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali mediji podsjećaju da je grupa Islamska država Irak i Levant nedavno prijetila Francuskoj napadima u znak odmazde zbog njenog učešća u vojnim akcijama na Bliskom istoku i u Africi.

Skupovi podrške

“Na vanrednoj sjednici Vlade, koju je sazvao predsjednik Francois Hollande, donesena je odluka da vojska počne sa punom zaštitom javnih zgrada, škola, bolnica, religijskih objekata, ali i medijskih kuća”. Naređena ja maksimalna mjera sigurnosti”, javlja Katarina Drlja.

Francuske vlasti su kazale da su do daljnjeg otkazani školski izleti i školske ekskurzije u prirodu, dok traje potraga za napadačima.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije raspravljat će na svom sljedećem sastanku 19. januara o borbi protiv terorizma nakon terorističkog napada u Parizu.

“Borba protiv terorizma u svim njegovim oblicima redovito je u središtu sastanaka ministara vanjskih poslova. Ovi tragični događaji jačaju moju odlučnost u tom pravcu i to ću staviti na dnevni red sljedećeg sastanka Vijeća za vanjske poslove”, saopćila je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja predsjedava sastancima ministara vanjskih poslova.

“Sloboda medija je temeljno pravo i nećemo dopustiti da ovi napadi potkopaju naše vrijednosti”, ističe Mogherini.

Na skupu podrške na Trgu Republike okupile su se hiljade ljudi.


Skup podrške na Trgu Republike [EPA]

Najavljena su okupljanja i na ulicama drugih francuskih te evropskih i svjetskih gradova, prema karti objavljenoj na internetu.

Kampanja na društvenim mrežama

Korisnici društvenih mreža osuđuju napad na redakciju francuskog lista uz izraze ”je suis Charlie” (ja sam Charlie) i ”nous sommes tous Charlie” (svi smo mi Charlie).

“Svim srcem, uz Charlie Hebdo“, napisao je crvenom bojom poznati francuski karikaturist Plantu na Twitteru.

Francuski novinari sastavili su zajedničko saopćenje kojim izražavaju solidarnost s kolegama iz satiričkog lista, piše dnevnik Le Monde u internetskom izdanju.

Naslovnica internetskog izdanja dnevnika La Liberation osvanula je s natpisom “Nous sommes tous Charlie” (Svi smo mi Charlie).

Televizijska stanica iTELE ranije je citirala svjedoke koji su kazali kako su vidjeli incident iz obližnje zgrade nedaleko od centra glavnog grada Francuske.

“Prije pola sata, dva muškarca sa crnim maskama preko lica ušli su u zgradu sa puškama Kalašnjikov”, izjavio je Benoit Bringer za iTELE.

“Nekoliko minuta kasnije smo čuli mnogo pucnjeva”, kazao je i dodao kako je kasnije vidio navedene muškarce kako bježe iz zgrade, prenosi Reuters.

Novinarka Al Jazeere Jacky Rowland iz Pariza javlja kako su neki od novinara Charlieja Hebdoa tokom napada spas tražili na krovu zgrade.

Charlie Hebdo je pomjerao granice u prošlosti i nastavlja izazivati ideju cenzure”, dodala je.

Izvor blizak istrazi ranije je kazao kako su dva muškarca „naoružana Kalašnjikovima i bacačem raketa“ upali u zgradu u centru Pariza i “razmijenili vatru sa snagama sigurnosti”.

Satirični magazin je postao poznat u februaru 2006. godine kada je objavio karikature poslanika Muhammeda, a koje su ranije prvobitno objavljene u danskom dnevniku Jyllands-Posten, te izazvale bijes u muslimanskom svijetu.

Redakcija Charlieja Hebdoa bila je meta napada zapaljivom bombom u novembru 2011. godine kada je objavila novu karikaturu koja prikazuje poslanika Muhammeda pod nazivom”Charia Hebdo”.

Iako je tužen po antirasističkim zakonima, magazin je nastavio sa objavljivanjem kontraverznih karikatura koje prikazuju poslanika.

Pitanje zakona

Charb, urednik Charlie Hebdoa, 2012. godine je govorio za Al Jazeeru. Tada je kazao kako se magazin odlučio na objavu karikatura koje prikazuju poslanika Muhammeda jer su one bile „aktuelna tema svjetskih vijesti“.

“Niko ne dovodi u pitanje zašto listovi iz Francuske i cijelog svijeta pišu o demonstracijama radikalnih muslimana protiv fašističkog američkog filma. Mi smo list, kao i svi drugi. Tako smo se i nosili sa tom temom, samo što je naš moralni tretman drugačiji – mi radimo crtežom”, kazao je.

Istakao je kako je u 20 godina njegovog rada magazin nazivan provokativnim u raznim sferama, te da su akcije Hebdoa izazvale reakcije francuskih političara, te muslimanskih i kršćanskih lidera koji su osudili poteze magazina.

“Za muslimane, smatram da je to normalno, no ovo nismo uradili kako bi zadovoljili vjernike. Iznenađuje nas reakcija francuskih vlasti koje su kazale kako je ovo bila beskorisna provokacija. Mi smo u državi gdje se poštuje vladavina zakona, mi poštujemo francuske zakone koji su naša granica. Njih nismo prekršili, imamo pravo da se koristimo slobodom, to tako razumijemo”, rekao je Charb.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije