Kuba oslobodila političke zatvorenike

Kuba i SAD su prošlog mjeseca obnovili odnose (Reuters)

Kuba je oslobodila neke od 53 ljudi koje Sjedinjene Američke Države smatraju političkim zatvorenicima, kako je dogovoreno prošlog mjeseca u sklopu napora za normalizaciju odnosa SAD i Kube, a zvanični Washington želi da uskoro budu oslobođeni i ostali iz te grupe, saopćio je State Department.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je na konferenciji za štampu izjavila: “Neki od zatvorenika su već oslobođeni, a naravno da bismo voljeli da u bliskoj budućnosti taj proces bude dovršen”, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je prošlog mjeseca naložio svojoj administraciji da pokrene korake za normalizaciju odnosa sa Kubom, prenosi Tanjug.

Posebna lista

U okviru tih napora, zvanični Washington je Havani dostavio “pažljivo sastavljenu” listu od 53 politička zatvorenika koje bi Sjedinjene Američke Države željele da kubanske vlasti oslobode, izjavila je Psaki.

State Department tek treba da razmotri mogućnost da Kuba bude uklonjena sa liste zemalja koje sponzoriraju terorizam.

Viši zvaničnici dvije zemlje bi krajem januara trebalo da se sastanu u Havani kako bi pokrenuli proces normalizacije odnosa, ali tačan datum još nije određen.

Izvor: Agencija