SAD neće vratiti Guantanamo Kubi

Već su najavljena neka ublažavanja ograničenja putovanja, ali o njima mora glasati Kongres (EPA)

Osam republikanskih i demokratskih senatora predložilo je zakonsku uredbu kojom bi se ukinula sva ograničenja za putovanja američkih državljana na Kubu, što je prvi korak u Kongresu SAD-a prema okončanju embarga otkako je predsjednik Barack Obama prošlog mjeseca krenuo u normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Zakonskim prijedlogom skupine senatora bi se ukinula sva pravna ograničenja za putovanje na Kubu državljana SAD-a i onih sa stalnim boravkom u toj zemlji, kao i za sa tim povezane bankovne transakcije.

Obamina je administracija prošlog mjeseca najavila neka ublažavanja ograničenja putovanja, ali o njima mora glasati Kongres.

Senatori koji podržavaju prijedlog su priznali da se Kuba neće promijeniti preko noći, ali su najavu ukidanja zabrane putovanja nazvali važnim korakom.

“Ne nudimo ustupke. Jednostavno kažemo da se Amerikancima treba omogućiti pravo da putuju gdje god žele, osim ako to ne dopuštaju razlozi nacionalne sigurnosti”, rekao je republikanski senator Jeff Flake.

Otvoriti i tržište

Iako se republikanci općenito protive promjenama politike spram Kube, koje zagovara demokrat Obama, članovi Kongresa iz poljoprivrednih saveznih država su naklonjeniji potezima koji bi mogli dovesti do otvorenijeg kubanskog tržišta za rižu, pšenicu i perad iz SAD-a.

Senatori su rekli da u Senatu postoji podrška obje stranke okončanju zabrane putovanja, vjerojatno dovoljna za prihvaćanje zakonskog prijedloga ako republikanski čelnici Senata dopuste da se o tome glasa.

Potpuno ukidanje embarga se neće skoro dogoditi, rekli su senatori.

Isti takav zakonski prijedlog idućeg će tjedna u Predstavničkom domu iznijeti republikanski zastupnik Mark Sanford i zastupnik demokrata Jim McGovern.

U Kongresu SAD-a postoji i glasna oporba okončanju izolacije Kube, koju predvode kubansko-američki zastupnici protivnici kubanskih vlasti, a među kojima su i republikanski senator Marco Rubio i demokratski senator Robert Menendez.

Menendez je izjavio da SAD ne treba olakšavati putovanja na Kubu prije no što Vlada u Havani ne krene prema demokraciji.

“Svaka daljnja promjena politike SAD-a spram Kube i dodatno ublažavanje sankcija moraju biti uvjetovani djelima Castrovog režima”, rekao je u izjavi odgovarajući na prijedlog zakona.

Protivnici Obaminih planova za sada nisu najavili zakonske prijedloge koji bi ih mogli blokirati.

Idućeg tjedna će se održati rasprave o Kubi i u Senatu i u Predstavničkom domu.

Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro su 17. prosinca, više od pola stoljeća nakon što je Raulov brat Fidel preuzeo vlast, najavili da će raditi na normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

Nema vraćanja Guantanama

Napori na približavanju Sjedinjenih Američkih Država i Kube, ipak, neće obuhvatiti vraćanje potonjoj kontrole nad zaljevom Guantanamo, na krajnjem jugoistoku Kariba, izvijestila je ranije Bijela kuća.

“Predsjednik [Barack Obama] doista misli da se zatvor u zaljevu Guantanamo treba zatvoriti. No, pomorsku bazu ne želimo zatvoriti”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

U američkoj enklavi je velika pomorska baza i sporni vojni zatvor, koji je počeo prihvaćati osumnjičenike za terorizam četiri mjeseca nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Predsjednik Barack Obama je više puta najavljivao da će učiniti sve kako bi se zatvor u Guantanamu zatvorio, što je opetovao i prošlog tjedna u svom godišnjem govoru o stanju nacije.

Kubanski predsjednik Raul Castro je u srijedu izjavio da je povratak kontrole nad tim teritorijem od 116 četvornih kilometara Kubi preduvjet za normalizaciju veza sa SAD-om. Guantanamo je pod američkom kontrolom po ugovoru iz 1903. godine

SAD i Kuba su sredinom prosinca najavili diplomatsko približavanje, koje predviđa ublažavanje američkog embarga uvedenog tom komunističkom otoku 1961, a koji može ukinuti samo američki Kongres.

Izvor: Agencije